Landbouw- of bosbouwtrekker

Een landbouw- of bosbouwtrekker moet zijn goedgekeurd voordat het op de weg mag komen. Hier leest u hoe u dat kunt regelen.

Handige links

Definitie landbouw- of bosbouwtrekker

Een landbouw- of bosbouwvoertuig op wielen of rupsbanden, met motor, ten minste twee assen en een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet minder dan 6 km/h, die voornamelijk voor tractiedoeleinden is bestemd en in het bijzonder is ontworpen voor het trekken, duwen, dragen of in beweging brengen van bepaalde verwisselbare uitrustingsstukken die voor gebruik in de land- of bosbouw zijn bestemd, of voor het trekken van aanhangwagens of uitrustingsstukken voor de land- of bosbouw; het kan zijn aangepast om een lading te vervoeren voor landbouw- of bosbouwdoeleinden en kan zijn uitgerust met een of meer zitplaatsen voor meerijders.

Individuele goedkeuring van een landbouw- of bosbouwtrekker

Een landbouw- of bosbouwtrekker moet zijn goedgekeurd voordat het op de weg mag komen. Deze goedkeuring kan bestaan uit een Europese typegoedkeuring, nationale kleine serie typegoedkeuring of een individuele goedkeuring. Voor meer informatie over het aanvragen ga naar 'Typegoedkeuring aanvragen'.  

Een Nederlands kentekenbewijs is vanaf 1 januari 2021 verplicht. Als het voertuig al is goedgekeurd en niet is gewijzigd ten opzichte van deze goedkeuring, ga dan naar onze informatie over registreren van (land)bouwvoertuigen

Overgangsmaatregel: Als het voertuig vóór 1 januari 2021 in gebruik is genomen, dan kunt u tot 1 januari 2022 een kentekenbewijs aanvragen. Meer informatie vindt u bij registratieplicht (land)bouwvoertuigen.

Identiteitsbepaling

Wij moeten voor een individuele goedkeuring van een landbouw- of bosbouwtrekker eerst de identiteit vaststellen. Daarvoor moet het voertuig een voertuigidentificatienummer (VIN) hebben. Heeft het voertuig van fabriekswege wel een VIN maar is het niet ingeslagen in het frame of chassis dan moet u het VIN laten inslaan door ons.

Gaat u een voertuig zelf bouwen en bent u geen fabrikant met een fabrikantcode. Dan kunt u zodra het kale frame of chassis klaar is, een VIN laten inslaan door de RDW. Neem voor het maken van een afspraak contact op met onze klantenservice.     

Eisen bij individuele goedkeuring

Heeft uw landbouw- of bosbouwtrekker een datum eerste toelating van na 31 december 2017? Dan gelden de goedkeuringseisen, de  Document Wijze van keuren versie vanaf 1 januari 2018 (pdf, 867kb) en de permanente eisen. Als uw landbouw- of bosbouwtrekker een datum eerste toelating van vóór 1 januari 2018 heeft dan gelden alleen de permanente eisen. De permanente eisen vindt u in  hoofdstuk 5 van de Regeling Voertuigen.

Individuele goedkeuring aanvragen

Er zijn twee mogelijkheden voor het aanvragen van een individuele goedkeuring. Dit kan via de website voor de afdeling Beoordeling of het Testcentrum Lelystad.

Aanvraag bij het keuringsstation

Voor het aanvragen van een individuele goedkeuring voor landbouw- of bosbouwtrekkers in gebruik genomen vóór 1 januari 2018 kunt u terecht bij de afdeling Beoordeling. Hiervoor kunt u het formulier Aanvraag keuringsafspraak invullen. Uw keuze geeft u aan op het formulier. Een medewerker van de afdeling Beoordeling neemt telefonisch contact met u op om de afspraak in te plannen. De RDW kan uw voertuig eventueel ook bij u aan huis keuren. Geef dit dan aan in  het formulier. Een medewerker van de afdeling Beoordeling neemt telefonisch contact met u op om de afspraak in te plannen. U krijgt een prijsindicatie van de medewerker. Bij keuren aan huis rekent de RDW voorrijkosten.

Aanvraag bij het Testcentrum

Voor het aanvragen van een individuele goedkeuring voor landbouw- of bosbouwtrekkers in gebruik genomen na 31 december 2017 kunt u terecht bij het Testcentrum in Lelystad aanvragen. Vul dan het formulier  Individuele goedkeuring aanvragen in. Een medewerker van het Testcentrum neemt telefonisch contact met u op om de afspraak in te plannen.

Wij kunnen uw voertuig eventueel ook bij u aan huis keuren. Geef dit dan aan bij het invullen van het formulier. Een medewerker van het testcentrum neemt telefonisch contact met u op om de afspraak in te plannen. U krijgt een prijsindicatie van de medewerker. Bij keuren aan huis rekenen wij voorrijkosten.