Mobiele machine

Een mobiele machine moet zijn goedgekeurd voordat het op de weg mag komen. Hier leest u hoe u dat kunt regelen.

Handige links

Definitie mobiele machine

Mobiele machine: motorvoertuig dat speciaal is ontworpen en gebouwd voor het uitvoeren van werkzaamheden en niet is bedoeld voor personen- of goederenvervoer over de weg.

Goedkeuring van een mobiele machine

Een mobiele machine moet zijn goedgekeurd voordat het op de weg mag komen. Voor deze voertuigen bestaat vooralsnog alleen een nationale individuele goedkeuring.

In het eerste half jaar van 2021 starten wij met inrichten van de nationale typegoedkeuring voor mobiele machines. Deze vorm van goedkeuring maakt het mogelijk goedkeuring voor een type aan te vragen waardoor niet ieder voertuig individueel gekeurd hoeft te worden. Ook wordt voor nieuwe mobiele machines met een nationale typegoedkeuring dan de versnelde inschrijving mogelijk.

Een Nederlands kentekenbewijs is vanaf 1 januari 2021 verplicht. Dit wordt aansluitend van de goedkeuring in werking gezet.

Overgangsmaatregel: Indien het voertuig vóór 1 januari 2021 in gebruik is genomen, dan kan tot 1 januari 2022 een kentekenbewijs worden aangevraagd. Meer informatie vindt u bij registratieplicht (land)bouwvoertuigen.

Identiteitsbepaling

Wij moeten voor een individuele goedkeuring van een mobiele machine eerst de identiteit vaststellen. Daarvoor moet het voertuig een voertuigidentificatienummer (VIN) hebben. Heeft het voertuig van fabriekswege wel een VIN maar is het niet ingeslagen in het frame of chassis dan moet u het VIN laten inslaan door ons. Gaat u een voertuig zelf bouwen en bent u geen fabrikant met een fabrikantcode. Dan kunt u zodra het kale frame of chassis gereed is, een VIN laten inslaan door de RDW. Neem voor het maken van een afspraak contact op met onze klantenservice.      

Eisen bij individuele goedkeuring

Heeft uw mobiele machine een datum eerste toelating van na 31 december 2020? Dan gelden de goedkeuringseisen, de permanente eisen en de Document wijze van keuren (pdf, 420kb).

Als uw mobiele machine een datum eerste toelating van vóór 1 januari 2021 heeft dan gelden alleen de permanente eisen. De permanente eisen vindt u in  hoofdstuk 5 van de Regeling Voertuigen.

Individuele goedkeuring aanvragen

Voor het aanvragen van een individuele goedkeuring voor mobiele machines kunt u terecht bij de afdeling Beoordeling. Vul hiervoor het formulier Aanvraag keuringsafspraak in. Uw keuze geeft u aan op het formulier. Een medewerker van de afdeling Beoordeling neemt telefonisch contact met u op om de afspraak in te plannen.

Wij kunnen uw voertuig eventueel ook bij u aan huis keuren. Geef dit dan aan bij het invullen van het formulier. Een medewerker van de afdeling Beoordeling neemt telefonisch contact met u op om de afspraak in te plannen. U krijgt een prijsindicatie van de medewerker. Bij keuren aan huis rekenen wij voorrijkosten.