Toelatingskeuring trike

Wat kunt u doen?

Toelatingskeuring van een niet eerder in Europa geregistreerde trike of van een zelfbouwvoertuig

Als u een trike heeft gekocht in een land buiten de lidstaten van de Europese Unie (EU) of Europese Vrijhandels Associatie (EVA) of u heeft zelf een trike gebouwd en u wilt daarmee gaan rijden in Nederland, dan moet u een Nederlands kenteken aanvragen. De RDW moet de trike goedkeuren om te mogen rijden op de Nederlandse weg.

Heeft uw trike een Europese typegoedkeuring of heeft uw trike een datum eerste toelating van vóór 1 januari 2006, dan geldt voor u de informatie in het artikel Nederlands kenteken aanvragen voor voertuig uit de EU. U kunt bij de fabrikant navragen of uw trike een Europese typegoedkeuring heeft.

Voertuig invoeren vanuit Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland

Wilt u een voertuig invoeren vanuit Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland? Het Verenigd Koninkrijk bereidt zich voor op een eventuele Brexit. Na een eventuele Brexit is het Verenigd Koninkrijk geen EU-land meer. Meer informatie over invoeren na de Brexit-datum leest u op de Brexit- pagina van de RDW.

Identiteit bij zelfbouw

Als onderdeel van de toelatingskeuring van een zelfbouwvoertuig moet de RDW eerst de identiteit vaststellen. Voordat u begint aan de opbouw van een zelfbouwvoertuig moet u de hoofdonderdelen laten identificeren en een VIN laten inslaan door de RDW. Hiervoor kunt u terecht bij de volgende keuringslocaties van de RDW:

 • Venlo
 • Roosendaal
 • Waddinxveen
 • Zwolle

Dit identificatieproces bestaat uit twee stappen:

 1. U vult het aanvraagformulier 'Aanvraag vaststellen VIN' in om een vooronderzoek te starten. Bij gebruikte onderdelen duurt het ongeveer vier weken om de identiteit van het onderdeel vast te stellen.
 2. U maakt ook gelijk een afspraak voor over vier weken bij de door u gekozen keuringslocatie van de RDW. Tijdens deze afspraak stelt de medewerker van de RDW de identiteit van uw voertuig vast. Als het nodig is slaan wij ook het voertuigidentificatienummer in.

Eisen bij toelatingskeuring

In dit artikel gaat het om de voertuigcategorie trike. In hoofdstuk 1 van de Regeling voertuigen kunt u aan de hand van de definitie nalezen welke voertuigen onder deze categorie vallen.

Heeft uw trike een datum eerste toelating van na 31 december 2005, dan toetst de RDW op:

Als uw trike een datum eerste toelating van voor 1 januari 2006 heeft, dan toetst de RDW aan de permanente eisen.

Rijden met de trike naar de keuringslocatie

Als u in Nederland met de trike naar de RDW wilt rijden, vraagt u dan van te voren een eendagskenteken voor die dag aan. Voor meer informatie gaat u naar 'Eendagskentekenbewijs'. Zonder kenteken mag de trike in Nederland niet op de openbare weg rijden. Voor het rijden met de trike vanuit het buitenland naar Nederland, geeft de RDW geen kenteken af. Neemt u hiervoor contact op met de buitenlandse instanties.

Toelatingskeuring aanvragen

Zo vraagt u een toelatingskeuring aan:

 1. U deze link opent in een nieuw venster vult online het formulier in waarmee u een individuele goedkeuring aanvraagt
 2. Een RDW medewerker neemt na beoordeling, van de aanvraag en de documenten, contact met u op voor een keuring aan huis op of het RDW Testcentrum.
 3. U gaat op de dag van de afspraak met de trike naar het Testcentrum en neemt indien van toepassing het volledige buitenlandse kentekenbewijs en uw legitimatiebewijs mee. Heeft u aanvullende documenten bij uw zelfbouwvoertuig, neem deze dan ook mee.
 4. De technische medewerker beoordeelt of uw voertuig aan de betreffende eisen voldoet.
 5. Als aan de eisen is voldaan, doet u aangifte van de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Hoe en waar u dit kunt doen, leest u op  de website van de Belastingdienst. Hier kunt u deze link opent in een nieuw venster de hoogte van de BPM berekenen .
 6. Als alles akkoord is, stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) met de juiste gegevens per post. U ontvangt ook een brief met een tenaamstellingscode. Dit is een code die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van het voertuig. De code bestaat uit 9 cijfers. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van het kentekenbewijs te bewaren.
 7. Als u het kentekenbewijs van de RDW heeft ontvangen, moet u een kentekenplaat laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant en het voertuig verzekeren voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer. Van de Belastingdienst ontvangt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.

Documenten die u moet meenemen:

 • een origineel geldig legitimatiebewijs;
 • het compleet originele buitenlandse kentekenbewijs indien van toepassing

Kosten

De kosten voor een toelatingskeuring bestaan uit:

 • Beoordelingskosten en keuringskosten op basis van bestede tijd en het geldende uurloon;
 • Reiskosten (bij keuren aan huis);
 • Kosten kentekenbewijs;
 • Kosten voor eventueel gebruikte apparatuur;
 • Bij een zelfbouwvoertuig: de kosten voor inslag van een voertuigidentificatienummer (VIN)

Voorafgaand aan de keuring kunt u een prijsindicatie opvragen bij de afdeling Testen Nationaal.