Slopen bij RDW erkend demontagebedrijf

Als u uw bedrijfsauto met een Nederlands kenteken wilt laten slopen, kan dat (op enkele voertuigsoorten na) alleen bij een door de RDW erkend demontagebedrijf. Zij zorgen ervoor dat de registratie in het kentekenregister van de RDW wordt beƫindigd, zodat het voertuig niet meer op uw naam staat. Na beƫindiging van de registratie stoppen ook uw voertuigverplichtingen.

Een bedrijfsauto met een gewicht boven 3.500 kg mag u ook zelf slopen of voor onderdelen gebruiken. Lees hiervoor het artikel Bedrijfsauto boven 3.500 kg zelf slopen of voor onderdelen gebruiken.  

Voertuig laten slopen

Zo laat u uw voertuig slopen bij een RDW erkend bedrijf:
  1. Neem contact op met een RDW erkend demontagebedrijf. U vindt een erkend demontagebedrijf met de RDW-locatiewijzer. 
    U herkent een erkend demontagebedrijf aan dit erkenningsschild:  erkenningsschild erkend demontagebedrijf
  2. Als het voertuig naar de sloop gaat moet u de volgende documenten meenemen:
    - compleet kentekenbewijs of
    - kentekencard met de tenaamstellingscode.
  3. De medewerker meldt uw kenteken af bij de RDW en geeft u een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat uw registratie bij de RDW is beëindigd. Let u er dus op dat u het vrijwaringsbewijs ontvangt.
  4. Uw registratie in het kentekenregister is nu beëindigd. U moet zelf de verzekering stopzetten. De motorrijtuigenbelasting stopt automatisch en de (eventuele) APK-plicht vervalt.

(Deel) kentekenbewijs ontbreekt

Heeft u bij het voertuig geen (of geen volledig) papieren kentekenbewijs meer of geen kentekencard met tenaamstellingscode, dan kunt u een zogenoemde 'demontagecode' aanvragen. Met deze demontagecode kunt u bij een RDW-erkend sloopbedrijf de sloop alsnog laten uitvoeren. U moet dan ook een geldig legitimatiebewijs meenemen. Ga voor het aanvragen van de demontagecode naar 'Demontagecode aanvragen met eHerkenning' of 'Demontagecode aanvragen met certificaat'.  

Kentekenplaat ontbreekt

Als u een kentekenplaat mist (of beide kentekenplaten) dan moet u dat vooraf aangeven aan het demontagebedrijf. Om naar het demontagebedrijf te kunnen rijden moet u nieuwe kentekenplaten aanschaffen of u moet het voertuig op een trailer naar het demontagebedrijf brengen. Zonder kentekenplaten mag u niet met het voertuig rijden.

Demontagebedrijf accepteert geen onvolledig voertuig

Als een RDW erkend demontagebedrijf geen onvolledig voertuig accepteert, neem dan contact op met de Brancheorganisatie voor gecertificeerde demontagebedrijven (STIBA). Zij kunnen u aangeven welke bedrijven uw voertuig af kunnen melden. Voorwaarde is wel dat het Voertuigidentificatienummer (VIN) nog in het voertuig (of onderdeel) aanwezig is.

Al gesloopt of voor onderdelen gebruikt

Als uw bedrijfsauto 3.500 kg of minder weegt en al is gesloopt of voor onderdelen gebruikt, ga dan voor meer informatie naar 'Bedrijfsauto met een gewicht tot en met 3.500 kg al gesloopt of voor onderdelen gebruikt'