Vaartuig voor het eerst registreren op bedrijfsnaam

Koopt u een vaartuig (motorboot, waterscooter of jetski) voor uw bedrijf of voor de handel? En heeft dat nog geen Nederlands registratiebewijs? Dan moet u als nieuwe eigenaar het vaartuig voor het eerst registreren op uw bedrijfsnaam. Dit geldt voor ieder vaartuig dat korter is dan 20 meter en sneller vaart dan 20 kilometer per uur.

Wanneer het vaartuig wel een registratiebewijs heeft, lees dan verder in het artikel Vaartuig overschrijven op uw bedrijfsnaam.

Moet het vaartuig gelijk op naam van uw klant? Ga dan naar ‘Eerste registratie vaartuig’ op het particuliere deel van de website. Daar kan de klant met DigiD de eerste registratie van een vaartuig online regelen.

Wat kunt u doen?

In dit artikel vindt u informatie over:

Vaartuig online voor het eerst registreren

Gaat u vaker voor het eerst een vaartuig registreren op uw bedrijfsnaam, dan kan een RDW-certificaat een uitkomst zijn. Zo hoeft u voor de eerste registratie niet naar het kentekenloket, maar kunt u dit zelf online regelen. Heeft u nog geen certificaat, ga dan naar 'Registreren bij de RDW' om een certificaat aan te vragen.  

Zo vraagt u online een eerste registratie aan:

 1. Ga naar deze link opent in een nieuw venster 'Eerste registratie snelle motorboot’.
 2. Houd de gegevens van de boot bij de hand.
 3. Vul de gevraagde gegevens in.
 4. U betaalt de kosten via de betaalwijze die u met de RDW heeft afgesproken.
 5. Zijn alle gegevens goed ingevuld, dan stuurt de RDW het registratiebewijs binnen 5 werkdagen naar uw bedrijf.
 6. Na ontvangst van het registratiebewijs brengt u het registratieteken goed zichtbaar en volgens de voorwaarden aan op uw motorboot

Vaartuig eerste keer registreren bij loket

U kunt bij een kentekenloket van PostNL of RDW-balie de motorboot voor het eerst registreren. Dit gaat als volgt:

 1. U maakt deze link opent in een nieuw venster online een voorregistratieverslag met uw gegevens en de gegevens van de boot.
 2. U ontvangt een e-mail met daarin een link naar het voorregistratieverslag (daarin staan alle gegevens die u heeft ingevuld). Het verslag kunt u uitprinten of op uw mobiele telefoon opslaan.
 3. U gaat naar deze link opent in een nieuw venster een kentekenloket van PostNL, RDW-keuringsstation of RDW-balie en neemt mee:
  - voorregistratieverslag (uitgeprint of op uw mobiele telefoon)
  - een geldig legitimatiebewijs 
  - een uittreksel van de Kamer van Koophandel (niet ouder dan 1 jaar)
 4. U betaalt de kosten.
 5. Zijn alle gegevens goed ingevuld, dan stuurt de RDW het registratiebewijs binnen 5 werkdagen naar uw bedrijf.
 6. Na ontvangst van het registratiebewijs brengt u het registratieteken goed zichtbaar en volgens de voorwaarden aan op uw motorboot.

Kosten

Omschrijving Kosten
Vaartuig voor het eerst registreren €55,90

Let op: de kosten betaalt u voor het in het behandeling nemen van uw aanvraag. Wijst de RDW uw aanvraag af dan krijgt u geen geld terug.