Verplichte snelheidsbegrenzer

In bepaalde bussen en bedrijfsauto’s is een snelheidsbegrenzer verplicht. Een snelheidsbegrenzer is een systeem in een voertuig dat voorkomt dat er met het voertuig harder dan een bepaalde snelheid kan worden gereden.

De volgende voertuigen moeten een snelheidsbegrenzer hebben:

  • Bedrijfsauto's met een dieselmotor die een toegestane maximum massa hebben tussen de 3.500 kg en 12.000 kg en in gebruik zijn genomen tussen de 30 september 2001 en 1 januari 2005.
  • Bedrijfsauto's met een toegestane maximum massa tussen de 3.500 kg en 12.000 kg en in gebruik zijn genomen na 31 december 2004.
  • Bedrijfsauto's met een toegestane maximum massa van meer dan 12.000 kg en in gebruik zijn genomen na 31 december 1987.
  • Bussen met een dieselmotor die een technische toegestane maximum massa hebben van niet meer dan 10.000 kg en in gebruik zijn genomen tussen 30 september 2001 en 1 januari 2005.
  • Bussen met een technische toegestane maximum massa van niet meer dan 10.000 kg en in gebruik zijn genomen na 31 december 2004.
  • Bussen met een technische toegestane maximum massa van meer dan 10.000 kg en in gebruik zijn genomen na 31 december 1987.

Een kampeerauto is een bedrijfsauto als er een bedrijfskenteken voor is afgegeven.

Toegestane maximum massa

De toegestane maximum massa is het lege gewicht van het voertuig plus het gewicht wat het voertuig mag laden. De toegestane maximum massa staat vermeld op het kentekenbewijs.

Aanvraag vrijstelling snelheidsbegrenzer

Voor een aantal voertuigen kunt u bij de RDW een vrijstelling aanvragen voor een snelheidsbegrenzer. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier voor vrijstelling van de snelheidsbegrenzer (pdf, 52kb).

Snelheidsbegrenzer inbouwen of afstellen

Heeft u een snelheidsbegrenzer ingebouwd of opnieuw afgesteld? Dan moet dit individueel beoordeeld worden door de RDW. Betreft het de inbouw van een snelheidsbegrenzer mét typegoedkeuring als technische eenheid, dan kunt u terecht bij een keuringsstation van de RDW. Hier kunt u een afspraak maken voor een keuring . Voor de overige gevallen kunt u contact opnemen met de Klantenservice van de RDW.  

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed