Voertuig online overschrijven met een certificaat

Als u een voertuig voor uw eigen bedrijf heeft gekocht,  dan moet u als nieuwe eigenaar het kentekenbewijs op uw eigen bedrijfsnaam laten zetten (overschrijven). Hier leest u hoe u dit online kunt regelen met behulp van een certificaat. Heeft u geen certificaat, dan kunt u mogelijk met eHerkenning het voertuig overschrijven.

Wat kunt u doen?

Voorwaarden online overschrijven

U moet u in het bezit zijn van:

 • een kentekenbewijs (op creditcardformaat) en een tenaamstellingscode.
 • een softcertificaat waarmee u met de RDW kunt communiceren.

Voertuig op bedrijfsnaam eenmanszaak zetten

Is uw bedrijf een eenmanszaak? Dan is het niet mogelijk het voertuig op naam van uw bedrijf te zetten en online over te schrijven. Het voertuig zet u in dit geval op uw eigen naam (tenaamstellen als particulier). Ga voor meer informatie naar 'Kentekenbewijs op naam zetten'.

Check of tenaamstelling mogelijk is

Check voordat u het voertuig op naam zet of tenaamstelling wel mogelijk is. Dit kan via deze link opent in een nieuw venster de RDW-kentekencheck. Staat daar bij ‘Tenaamstelling mogelijk?‘ een ‘nee’? Dan kunt u dit voertuig niet op naam zetten.
Dat is het geval als het voertuig als gestolen of geëxporteerd geregistreerd staat. Ook kan het gaan om een voertuig waarop beslag is gelegd of dat van een lease- of financieringsmaatschappij is.

Een voertuig online overschrijven

Zo schrijft u een voertuig online over:

 1. Ga naar deze link opent in een nieuw venster 'Voertuig online overschrijven'
 2. Vul uw e-mailadres in.
 3. Ook vraagt de RDW om het documentnummer van uw kentekencard en de tenaamstellingscode.
 4. U betaalt de kosten via de betaalwijze die u met de RDW heeft afgesproken.

  Omschrijving Kosten
  Tenaamstellen via RDW €10,75
 5. U ontvangt een e-mail met de melding dat uw aanvraag in behandeling is. Via een link in deze e-mail kunt u zien wat de status van uw aanvraag is. Het voertuig is op dit moment nog niet overgeschreven.
 6. In de tweede e-mail die u ontvangt, staat dat het voertuig is overgeschreven. Pas als u deze tweede e-mail heeft ontvangen, is het voertuig echt overgeschreven. U bent vanaf dat moment aansprakelijk voor de verzekering en (indien van toepassing),  APK en motorrijtuigenbelasting.
 7. Daarna ontvangt u een derde e-mail met daarin een link naar het vrijwaringsbewijs (dat u aan de verkoper geeft) en het tenaamstellingsverslag (voor uzelf) met daarop het eerste deel van de tenaamstellingscode. U kunt de documenten uitprinten of op uw computer opslaan. De link in de mail is 30 dagen beschikbaar.
 8. Via de post ontvangt u het kentekenbewijs (op creditcardformaat) en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Bewaart u de tenaamstellingscode (totaal 9 cijfers) goed.

Nadat u de tweede e-mail heeft ontvangen, verstuurt de RDW het kentekenbewijs als volgt:

Tweede mail ontvangen voor 20.00 uur > volgende werkdag 

Tweede mail ontvangen na 20.00 uur > binnen 2 werkdagen 

Tweede mail ontvangen vrijdag na 20.00 uur en in het weekend > de volgende dinsdag.

De RDW verstuurt de tenaamstellingscode 1 werkdag later dan het kentekenbewijs. 

Het is afhankelijk van de postbezorging wanneer u het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode daadwerkelijk in huis heeft.