Voertuig van de zaak schorsen of schorsing verlengen met RDW-certificaat

Als u besluit een voertuig op naam van uw bedrijf voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u de WA-verzekering, motorrijtuigenbelasting en verplichte APK tijdelijk stopzetten. Daarvoor moet u het kenteken schorsen. Voldoet u niet meer aan deze verplichtingen, zonder uw kenteken te schorsen, dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u vinden in deze link opent in een nieuw venster de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM). Een online schorsing gaat per direct in en is 1, 2 of 3 jaar geldig. Het is niet mogelijk een datum in de toekomst aan te geven.

Wat kunt u doen?

Vanaf het moment van schorsing mag uw voertuig niet meer op de openbare weg staan of rijden. Het is niet mogelijk om een nieuwe schorsing op een latere datum in te laten gaan. Zodra uw aanvraag is afgehandeld, krijgt u een bevestigingsmail met daarin de orderbevestiging en de einddatum van de schorsing.

Registratie bij de RDW

Om deze dienst te kunnen gebruiken, moet u als zakelijke klant of als erkenninghouder geregistreerd staan bij de RDW. Staat u dat niet, ga dan naar 'Registreren bij de RDW'.

 Zo kunt u het kenteken laten schorsen

  1. Ga naar  deze link opent in een nieuw venster 'Voertuig van de zaak schorsen of schorsing verlengen met certificaat'.
  2. Voer het kenteken en eventueel de meldcode en uw e-mailadres in.
  3. U kiest hoe lang u het voertuig wilt schorsen: 1, 2 of 3 jaar.
  4. Ga akkoord met de gegevens die op het scherm getoond worden, nadat u deze gecontroleerd heeft
  5. Van uw aanvraag krijgt u per e-mail een bevestiging. In deze mail staat ook een link, waarmee u de status van uw aanvraag kunt inzien.
  6. Het voertuig is geschorst zodra u een tweede mail heeft ontvangen met daarin de einddatum van de schorsing. 
  7.  Na de schorsing moet u zelf de verzekering stopzetten. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. U hoeft het voertuig niet meer APK te laten keuren.

Schorsing verlengen

Wilt u uw voertuig langer schorsen, dan kunt u de bestaande schorsing vanaf 6 weken vóór de einddatum met 1, 2 of 3 jaar verlengen. Hierbij geldt dat de nieuwe einddatum gelijk blijft aan de einddatum van de oude schorsing, plus de door u gekozen verlengingsperiode.

Geen nieuw kentekenbewijs

Het kentekenbewijs (papieren of op creditcardformaat) dat bij uw voertuig hoort, blijft geldig.

Kosten

Omschrijving Kosten
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW €75,65
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW €24,95
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 2 jaar €100,60
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 2 jaar €49,90
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 3 jaar €125,55
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 3 jaar €74,85

Let op: U krijgt geen geld terug als u de schorsing eerder beëindigt.