Voertuig van de zaak schorsen of schorsing verlengen met eHerkenning

Als u besluit een voertuig op naam van uw bedrijf voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u de WA-verzekering, motorrijtuigenbelasting en verplichte APK tijdelijk stopzetten. Daarvoor moet u het kenteken schorsen. Dit kunt u doen met behulp van eHerkenning. Vanaf het moment van schorsing mag uw voertuig niet meer op de openbare weg staan of rijden. Het is niet mogelijk om een nieuwe schorsing op een latere datum in te laten gaan. Zodra uw aanvraag is afgehandeld, krijgt u een bevestigingsmail met daarin de orderbevestiging en de einddatum van de schorsing. Een online schorsing gaat per direct in en is 1, 2 of 3 jaar geldig. Het is niet mogelijk een datum in de toekomst aan te geven.

Wat kunt u doen?

eHerkenningsmiddel

Om een voertuig te schorsen met behulp van eHerkenning heeft u een persoonlijk eHerkenningsmiddel nodig op betrouwbaarheidsniveau 3 (EH3). Dit eHerkenningsmiddel vraagt u aan bij een van de erkende leveranciers.

Bent u in het bezit van een eHerkenningsmiddel op niveau EH2 of EH2+ dan moet u dat eerst opwaarderen naar EH3. Informatie over het opwaarderen/upgraden van een eHerkenningsmiddel  vindt u op de website van eHerkenning

Logo eHerkenning

Zo kunt u het kenteken laten schorsen:

  1. Ga naar ' deze link opent in een nieuw venster Voertuig van de zaak schorsen of schorsing verlengen met eHerkenning'.
  2. Log in met uw persoonlijke eHerkenningsmiddel (EH3)
  3. Voer het kenteken en eventueel de meldcode en uw e-mailadres in.
  4. U kiest hoe lang u het voertuig wilt schorsen: 1, 2 of 3 jaar. 
  5. Ga akkoord met de gegevens die op het scherm worden getoond , nadat u ze heeft gecontroleerd.
  6. Selecteer uw bank voor de betaling. U betaalt de kosten met iDEAL. 
  7. Van uw aanvraag krijgt u per e-mail een bevestiging. In deze mail staat ook een link, waarmee u de status van uw aanvraag kunt inzien. 
  8. Het voertuig is geschorst zodra u een tweede e-mail heeft ontvangen met daarin de einddatum van de schorsing. Bewaart u deze mail goed, zodat u tijdens de schorsing kunt controleren wanneer de schorsing afloopt.
  9. Na de schorsing moet u zelf de verzekering stopzetten. Wij geven aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. U hoeft het voertuig niet meer APK te laten keuren.  

Schorsing verlengen

Wilt u uw voertuig langer schorsen, dan kunt u de bestaande schorsing vanaf 6 weken vóór de einddatum met jaar verlengen. Hierbij geldt dat de nieuwe einddatum gelijk blijft aan de einddatum van de oude schorsing plus de door u gekozen verlengingsperiode. U volgt voor het verlengen van een schorsing dezelfde stappen als bij het schorsen van een voertuig.

Uw kentekenbewijs blijft geldig

Het kentekenbewijs (papieren of creditcardformaat) dat bij uw voertuig hoort, blijft geldig.  

Kosten

Omschrijving Kosten
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW €75,65
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW €24,95
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 2 jaar €100,60
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 2 jaar €49,90
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 3 jaar €125,55
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 3 jaar €74,85

Let op: U krijgt geen geld terug als u de schorsing eerder beëindigt.