Taxi verkopen aan particulier of RDW erkend bedrijf

Het verkopen van een taxi aan een particulier of aan een door de RDW erkend bedrijf gaat als volgt:

 1. U moet de blauwe kentekenplaten omwisselen voor gele kentekenplaten met dezelfde cijfer- en lettercombinatie. Dit kan bij een door de RDW-erkende kentekenplaatfabrikant.  U vindt een erkende kentekenplaat met de RDW-locatiewijzer.  
 2. U stuurt een verzoek naar de RDW om de vermelding ‘taxi’ uit het kentekenregister te laten verwijderen
 3. De nieuwe eigenaar gaat naar een kentekenloket om het kenteken op zijn naam te laten zetten. Meer informatie over de procedure voor het overschrijven van een voertuig vindt u bij 'Uw voertuig verkopen'. 

Taxi verkopen aan een andere taxiondernemer

Als u uw taxi aan een andere taxiondernemer verkoopt en de blauwe kentekenplaten zijn al omgewisseld voor gele kentekenplaten, moet de nieuwe eigenaar het volgende doen:

 1. De nieuwe eigenaar gaat naar een kentekenloket om het kenteken op zijn naam te zetten. Ga voor meer informatie over de procedure voor het overschrijven van een voertuig naar 'Uw voertuig verkopen'.
 2. De nieuwe eigenaar moet zelf de RDW vragen of hij taxikentekenplaten mag aanschaffen. Daarvoor moet hij een brief sturen naar de RDW met de vraag om een toestemmingsbrief taxikentekenplaten. Een toestemmingsbrief taxikentekenplaten is een machtiging die de RDW afgeeft om taxikentekenplaten te kunnen aanschaffen. De nieuwe eigenaar stuurt het verzoek naar de RDW. Het adres is:
  RDW Unit VRD
  Postbus 30 000
  9640 RA Veendam
 3. Samen met het verzoek stuurt de nieuwe eigenaar de volgende documenten mee:
  - Kopie ondernemersvergunning (van KIWA
  - Kopie uittreksel Kamer van Koophandel (niet ouder dan 1 jaar)
 4. Het aanvragen van een toestemmingsbrief taxikentekenplaten is gratis.
 5. Het duurt gemiddeld 5 werkdagen voordat de RDW deze toestemmingsbrief taxikentekenplaten naar de nieuwe eigenaar verstuurt.
 6. Met de toestemmingsbrief gaat de nieuwe eigenaar naar een door de RDW-erkende kentekenplaatfabrikant om taxikentekenplaten aan te schaffen. U vindt een erkende kentekenplaat met de RDW-locatiewijzer. Het is verstandig om de originele toestemmingsbrief van de RDW zorgvuldig te bewaren. Deze is onder meer van belang bij het in aanmerking komen voor de teruggave van Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) bij de Belastingdienst.