Taxiregistratie beëindigen

Heeft u een voertuig dat als taxi geregistreerd staat, en u gebruikt het niet (meer) als taxi? Dan moet u de vermelding ‘taxi’ laten verwijderen uit het kentekenregister.

Let op! Als u na het beëindigen van de taxiregistratie het voertuig weer als taxi wilt gebruiken, dan moet u het voertuig opnieuw laten keuren bij een RDW keuringsstation. Hier zijn kosten aan verbonden. Ga voor meer informatie naar ‘Uw voertuig gebruiken voor taxivervoer’.  Als u uw taxi tijdelijk niet wilt gebruiken, dan kunt u het voertuig beter schorsen. Meer informatie over schorsen leest u hier: ‘Voertuig van de zaak schorsen’.  

Zo verwijdert u de taxiregistratie:

 1. Vul het formulier 'Aanvraag taxiregistratie beëindigen' volledig in. Alleen de geregistreerde eigenaar van het voertuig kan een verzoek doen om de taxi registratie te beëindigen. Is het voertuig al overgeschreven, dan moet de nieuwe eigenaar zelf het verzoek doen.
 2. Klik op verzenden.
 3. Als alles akkoord is, wijzigt de RDW de gegevens in het kentekenregister en stuurt u binnen 5 werkdagen een bevestiging van de wijziging. U krijgt geen nieuwe kentekencard en tenaamstellingscode. De bestaande kentekencard en code blijven geldig.
  Heeft u nog een papieren kentekenbewijs, dan ontvangt u een kentekencard met tenaamstellingscode (deze wordt een dag later verstuurd dan de kentekencard).
  U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. In het kentekenregister is dan bij het kenteken een zogenoemd verstrekkingsvoorbehoud geplaatst. Dit houdt in dat de lease- of financieringsmaatschappij altijd de tenaamstellingscode ontvangt.
 4. Zodra u het nieuwe kentekenbewijs heeft ontvangen, vernietigt u het oude.
 5. Koop gele kentekenplaten bij een erkende kentekenplaatfabrikant. U vindt een erkende kentekenplaat met de RDW-locatiewijzer.  

Schriftelijke aanvraag

Zo vraagt u schriftelijk de beëindiging van de taxiregistratie aan:

 1. U stuurt een schriftelijk verzoek naar: RDW, unit VRD, Postbus 30 000, 9640 RA Veendam. Bent u niet de geregistreerde eigenaar, dan moet u een getekende machtiging van de eigenaar/houder meesturen.
 2. In dit verzoek vermeldt u het kentekennummer van het voertuig en dat u de taxiregistratie wilt beëindigen. Onderteken de brief.
 3. Staat het voertuig op naam van een RDW erkend bedrijf, dan moet u een kopie van de RDW bedrijfspas meesturen.
 4. De afhandeling is verder hetzelfde als de online aanvraag. De afhandeling duurt alleen langer, omdat de aanvraag per post gaat.

Kosten

De taxiregistratie verwijderen is gratis.
U moet wel betalen voor het omwisselen van de kentekenplaten bij de kentekenplaatfabrikant. De kentekenplaatfabrikant bepaalt zelf de prijs.