Vanaf 1 januari 2025: Een Loket Ontheffingen voor Langzaam Rijdende Voertuigen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de RDW opdracht gegeven haar ontheffingstakenpakket uit te breiden met de centrale ontheffingsverlening voor, gekentekende, langzaam rijdende voertuigen. Dit wordt Een Loket Ontheffingen-Langzaam Rijdende Voertuigen (ELO-LRV). Het ministerie wil deze uitbreiding 1 januari 2025 invoeren. Vanaf dan coördineert de RDW het ontheffingsproces voor LRV’s, zoals nu al voor exceptioneel transport.

Tot nu toe konden wegbeheerders de RDW voor het afgeven van ontheffingen mandateren, maar ook zelf het ontheffingsproces in eigen handen houden. Na 1 januari 2025 kan dat niet meer.

De RDW voegt, voor langzaam rijdende voertuigen met een buitenwettelijke maat, drie ontheffingsproducten toe

  1. Een ontheffing voor voertuigcombinaties die, maximaal 3,5 meter breed zijn op de daarvoor toegestane wegen.
  2. Een ontheffing op maat voor voertuigen, die zich zonder lading verplaatsen, waarbij afmetingen en gewicht van voertuigen niet beperkt zijn.
  3. Een ontheffing op maat voor voertuigen met lading, waarbij afmetingen en gewicht van voertuigen niet beperkt zijn, op een netwerk van wegen in een beperkt gebied.

De details van de producten, zoals tarief en duur van de ontheffing, worden nu uitgewerkt. De afdeling Ontheffingen van de RDW houdt u op deze website op de hoogte van het proces.


Deze hakselaar mag met een ontheffing op de openbare weg.

Contact met wegbeheerder

De afdeling Ontheffingen heeft inmiddels brieven gestuurd naar alle wegbeheerders met de vraag aan te geven welke wegen in hun gebied geschikt zijn voor deze producten. Op korte termijn worden alle wegbeheerders benaderd over de manier waarop de gewenste informatie aangeleverd moet worden.

Zowel het ministerie als de gebruikers willen graag dat het verlenen van ontheffingen voor LRV’s centraal geregeld is. En omdat landbouwvoertuigen sinds 2020 gekentekend zijn kan dit ook. De RDW wil graag eenvoudige, snelle en betaalbare dienstverlening bieden en realiseert dit met de introductie van ELO-LRV.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed