Registratie landbouwvoertuig en ontheffing

Afgelopen jaar zijn (land)bouwvoertuigen massaal aangemeld en voorzien van een kenteken. Wat betekent dit voor landbouwontheffingen die al zijn afgegeven en nieuwe aanvragen? En moet ik nu een kentekenplaat voeren als ik gebruik maak van de ontheffing?  

De landbouwontheffingen die wij hebben afgegeven op breedte blijven geldig en ook nieuwe aanvragen voor breedte ontheffingen blijven we (nog) op naam van het bedrijf afgeven. Wel is het verplicht nu het voertuig geregistreerd is een kentekenplaat te voeren als u met een bedrijfsontheffing rijdt.  Bij gebruik van het voertuig is het niet noodzakelijk dat het voertuig op naam van de ontheffinghouder staat, de ontheffing was en is ook geldig voor gehuurde voertuigen.

Ontheffing nu en toekomst 

Op dit moment geven wij  onder mandaat van ca. 70 % van de wegbeheerders een ontheffing af op breedte. Dit gebeurt op naam van het bedrijf. Kenteken(s) komen nog niet op de ontheffing te staan. Heeft de wegbeheerder ons geen mandaat gegeven of gaat het om andere maten en of gewichten buiten ons mandaat dan moet de aanvraag nog bij de desbetreffende wegbeheerder worden ingediend.

Door de kentekening blijft dit niet zo. Wij hebben van het ministerie de opdracht gekregen om ook voor het langzaam rijdend gekentekende voertuigen de ontheffingen te gaan verzorgen. Als dit gerealiseerd is, betekent dit dat u als gebruiker bij 1 loket terecht kan voor buitenwettelijke (land)bouw voertuigen die gebruik willen maken van de openbare weg. Meer informatie hierover  volgt.  

Ga voor meer informatie over aanvragen van een landbouwontheffing naar 'Landbouwontheffing aanvragen'.

Ga voor meer informatie over het registreren van een landbouwvoertuig naar 'Registratieplicht (land) bouwvoertuigen'.