Aantonen dat voertuig meer gewicht of 'modulair' gebruik aankan

U kunt alleen ontheffing krijgen voor een transport van meer dan 50.000 kg als het voertuig dat aankan. Bij een aanhangwagen toont u dit aan met een SERT-document. Bij een trekkend voertuig met een ‘attest’. Gebruikt u uw aanhangwagen ‘modulair’, dus steeds in andere samenstellingen? Met een SERT-document toont u dat dat veilig kan. 
  • Een autonome aanhangwagen moet minimaal 4 assen hebben om ontheffing voor gewicht te krijgen.
  • Bij een oplegger waarvan het maximale toegestane gewicht (GVW) meer dan 42000 kg is, geven wij alleen ontheffing voor gewicht af als deze minimaal 3 normale assen of 2 pendelassen heeft.
  • U heeft een SERT-document bij het getrokken voertuig. Hierin staan de waardes (o.a. gewicht, aslast en koppelingsdruk) wat het voertuig technisch mag hebben.
  • U bent verplicht het document te tonen bij een controle. Bij een incidentele ontheffing controleren we het document bij uw aanvraag.
  • U heeft een ‘attest’ bij het trekkende voertuig. Dit is een document dat aantoont dat het voertuig geschikt is om het gewicht te trekken.
  • U bent verplicht het document te tonen bij een controle. Bij een incidentele ontheffing controleren we het document bij uw aanvraag.
 • U heeft een SERT-document bij de aanhangwagen. Hierin staat de technische omschrijving van de onderdelen en de verschillende samenstellingen die daarmee mogelijk zijn.
  1. Alleen uw fabrikant kan het attest of SERT-document aanvragen bij ons. Zie ook Laten goedkeuren te groot of te zwaar voertuig. Uw fabrikant vraagt het attest of SERT-document aan bij ons.
  2. U vraagt het document op bij uw fabrikant.
  3. U bent verplicht het attest of SERT-document te tonen bij een controle. Bij een incidentele ontheffing controleren we het document bij uw aanvraag.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed