Aangepaste of zelfgebouwde aanhangwagen laten goedkeuren

Bouwt u zelf een aanhangwagen of past u een aanhangwagen aan? Als u daarmee wilt rijden op de Nederlandse weg, heeft u goedkeuring nodig van de RDW. Lees waar u rekening mee kunt houden.
 • Houd rekening met het volgende: 

  • We maken onderscheid tussen lichte, zware en speciale aanhangwagens. De lichte en zware aanhangwagens keuren we bij een RDW-keuringsstation, de speciale bij ons testcentrum in Lelystad.
  • Om goedkeuring te krijgen is ook een voertuigidentificatienummer nodig (VIN). Lees Identiteit voertuig laten inslaan of vastleggen.
  • Zorg dat u werkt met goedgekeurde onderdelen en dat u dit kunt aantonen. Tijdens de keuring laat u van de volgende onderdelen goedkeuringsdocumenten zien: 
   • het remsysteem
   • de mechanische koppeling, inclusief de dissel, als deze aanwezig is en
   • de stootbalk, als deze aanwezig is
   • het besturingssysteem, als dit aanwezig is. 
   • Als de mechanische koppeling een EU- of ECE-keurmerk heeft, heeft u daarvoor geen goedkeuringsdocument nodig.
  • Gaat het om een land- en bosbouwaanhanger? Lees meer over de keuring na aanpassen van een aanhangwagen naar een land- en bosbouwwagen. 

  Kenteken en APK voor uw aanhangwagen

  • Weegt uw aanhangwagen meer dan 750 kg (maximale lading meegerekend)? Dan heeft de aanhangwagen naast goedkeuring ook een eigen kentekenbewijs nodig.
  • Weegt uw aanhangwagen meer dan 3500 kg (maximale lading meegerekend)? Dan heeft het voertuig naast goedkeuring, en een kentekenbewijs óók jaarlijks een APK-keuring nodig. 
  1. U maakt online een afspraak voor een keuring bij een RDW-keuringsstation via de knop ‘Keuringsafspraak maken’. Kies voor 'Eerste aanvraag (opname) voor een kenteken van een voertuig'. 
  2. Op de dag van de afspraak gaat u met het voertuig naar het keuringsstation.
  3. Neem mee:
  4. U betaalt voor de keuring. Wij beoordelen of het voertuig aan de eisen voldoet.
  5. Keuren wij uw voertuig goed? Bij een zelfgebouwde aanhanger ontvangt dan u een Individueel Goedkeuringscertificaat. Een aanhangwagen met een maximaal gewicht van niet meer dan 750 kg (maximale lading meegerekend) mag hiermee de weg op.
  6. Gaat het om een aanhangwagen met een gewicht van meer dan 750 kg? Binnen 5 dagen sturen wij u een nieuw kentekenbewijs. Een werkdag later sturen wij u een brief met een volledige tenaamstellingscode
  7. Gaat het om een aanhangwagen met een gewicht van meer dan 3500 kg? Dan ontvangt u ook een bewijs dat het voertuig is gebouwd volgens de Europese richtlijnen voor gewicht, dat heet een ‘conformiteitsbewijs’. Dit versturen wij een dag na het kentekenbewijs. 
  8. Laat een kentekenplaat maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. U vindt een kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer.
 • Een ‘speciale aanhangwagen’ kunnen wij niet bij een RDW-keuringsstation keuren. Alleen onze inspecteurs in Zoetermeer of Lelystad kunnen dit soort aanhangers keuren.

  Een speciale aanhanger is bijvoorbeeld een:

  • Deelbare aanhangwagen
  • Oplegger met meer dan 3 assen
  • Aanhangwagen met meer dan 4 assen
  • Aanhangwagen waarin nieuwe technologie is verwerkt
  • Dolly aanhangwagen

  Let op

  Zo werkt het

  1. Vraag via de knop 'Toelatingskeuring aanvragen' een keuring aan. Voeg hieraan het geprinte en ingevulde formulier 'Individuele goedkeuring aanhanger' (pdf, 178kb) toe. 
  2. Wij nemen contact met u op voor een afspraak aan huis.
  3. Op de dag van de afspraak zorgt u dat het voertuig klaar staat. U kunt het volgende laten zien:
   • Kentekenbewijs van het voertuig, als u dit heeft.
   • Goedkeuringsdocumenten van de onderdelen.
  4. Onze inspecteur beoordeelt of het voertuig aan de eisen voldoet.
  5. Keuren wij uw voertuig goed? Dan ontvangt u binnen 5 werkdagen een kentekenbewijs. Een werkdag later sturen wij u een brief met een volledige tenaamstellingscode.
  6. U ontvangt van ons de rekening voor de keuring(en), zie ‘Kosten’.
  7. Laat een kentekenplaat maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. U vindt een kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer.
 • De kosten van de keuring hangen af van het gewicht van uw aanhangwagen. Een aanhangwagen tot en met 3500 kg noemen wij een licht voertuig. Een aanhangwagen boven dat gewicht is een zwaar voertuig.
  Omschrijving Kosten
  Inschrijven voertuig in kentekenregister €43,40
  Beoordeling goedkeuring 10-14 aspecten voertuig licht €90,00
  Tenaamstellen via RDW €11,40
  Individueel goedkeuringscertificaat €57,00
 • Laat u een voertuig zonder Nederlands kenteken bij ons keuren, dan kunt u dit per autoambulance naar het keuringsstation vervoeren. Rijdt u liever zelf met het voertuig naar ons toe? Dan heeft u een eendagskentekenbewijs nodig. U kunt dit kentekenbewijs gratis aanvragen met Digid of met eHerkenning.

  Voorwaarden eendagskenteken

  • Alleen aan te vragen in combinatie met een keuringsafspraak.
  • Alleen geldig op de dag van de keuring.
  • Alleen geldig in Nederland.

  Zo werkt het

  1. U heeft een keuringsafspraak gemaakt. 
  2. U logt via de knop ‘Eendagskentekenbewijs aanvragen’ in met uw DigiD of uw eHerkenning. 
  3. Na het invullen van de gevraagde gegevens ontvangt u per mail een bevestiging van de aanvraag. Daarin vindt u een link naar uw eendagskentekenbewijs en aanvullende informatie. 
  4. Het kenteken moet op kentekenplaten op uw voertuig komen. Deze witte kentekenplaten mag u zelf (van karton bijvoorbeeld) maken. Hierop zet u het kenteken met zwarte stift die niet uit te wissen is. De kentekenplaten moeten ook bij slecht weer leesbaar blijven. 
  5. Op de dag van de keuring mag u met het eendagskenteken vanaf het Nederlandse adres waar het voertuig staat naar het keuringsstation rijden en weer terug.
  6. Uw voertuig moet in Nederland verzekerd zijn op de dag van de keuring en veilig zijn om mee te rijden.
  7. U moet het eendagskentekenbewijs uitgeprint bij u hebben als u op de openbare weg rijdt.
  8. Heeft u het eendagskentekenbewijs met Digid aangevraagd? Dan kunt u (als aanvulling) gebruik maken van de RDW-voertuigapp. Kijk voor meer informatie bij Eendagskentekenbewijs op de RDW-voertuigapp

  Niet online

  Lukt het u niet om het eendagskentekenbewijs online aan te vragen? Dan kunt u het ook aanvragen via onze klantenservice.

 • Voertuigen op de openbare weg moeten voldoen aan technische eisen. De datum eerste toelating van het voertuig bepaalt welke eisen. Snel weten welke? Beantwoord de vragen en check de eisen voor uw voertuig.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed