Nieuw ADR-voertuig laten goedkeuren

Nieuwe voertuigen die gevaarlijke stoffen gaan vervoeren in Nederland mogen alleen na een 'eerste keuring’ van de RDW op de weg. Denk aan vervoer van vuurwerk, brandstof, zuur of gas. Een goedgekeurd voertuig krijgt van ons een ADR-certificaat. Past u het voertuig aan? Dan heeft u opnieuw een keuring nodig.
  • De volgende voertuigen mogen alleen gevaarlijke stoffen vervoeren mét ADR-certificaat:
  • Voertuig dat ontplofbare stoffen en voorwerpen vervoert, zoals vuurwerk, bommen en explosieven (ADR klasse 1)
  • Oplegger, aanhangwagen of motorvoertuig voor vervoer ADR-tankcontainers met een inhoud van meer dan 3000 liter
  • Trekker die ADR-tankopleggers vervoert
  • Tankwagen met een inhoud van meer dan 1000 liter
  • Vervoert u op een andere manier gevaarlijke stoffen? Het voertuig heeft dan geen ADR-certificaat nodig. Uw vervoer moet wel aan ADR-eisen voldoen: u heeft bijvoorbeeld een rijbewijs met code 95, een gevarenkaart, brandblusmiddelen. Lees meer bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
  • Een nieuwe of aangepaste trekker voor ADR-opleggers en nieuwe of aangepaste voertuigen voor vervoer van tankcontainers keuren wij bij een RDW-keuringsstation.
  • Een nieuwe of aangepaste tank of tankwagen en een nieuw of aangepast voertuig voor ontplofbare stoffen keuren wij alleen op uw locatie.
  • Om het ADR-certificaat te behouden is jaarlijkse keuring nodig. Zie bij Periodiek ADR voertuig laten keuren.
  • Uw voertuig moet voldoen aan de eisen. Zie ‘Regelgeving bij ADR-keuringen’.
 • U heeft een 'eerste keuring' nodig bij een RDW-keuringsstation als u met 1 van deze voertuigen wilt rijden op de Nederlandse weg:

  • Voertuig voor vervoer ADR-tankcontainers met een inhoud van meer dan 3000 liter
  • Trekker voor vervoer ADR-(tank)
  • Opleggers

  Ook schade of aanpassingen aan deze voertuigen of trekkers kunt u via deze stappen laten keuren. 

  Eerst ontwerp laten goedkeuren 

  1. Klik hieronder op 'Ontwerpbeoordeling aanvragen'. Vul uw gegevens in, kies voor 'Voertuig en diensten' en daarna op 'ADR'. Klik vervolgens op beoordeling en kies één van de opties. 
  2. Voeg de tekeningen en berekeningen toe die wij nodig hebben voor de beoordeling van het ontwerp. 
  3. Wij beoordelen uw documenten, toetsen de berekeningen en mailen u terug met onze bevindingen. Daarna kunt u gaan bouwen of aanpassen. 

  Na goedkeuring ontwerp keuringsafspraak maken

   
  1. Via de knop ‘Keuringsafspraak maken’ maakt u een afspraak. Dit kan bij de RDW-keuringsstations in Almelo, Amsterdam, Arnhem, Elsloo, Groningen, Rijen, Roosendaal, Schiedam, Veldhoven, Waddinxveen, Zwijndrecht en Zwolle.
  2. U logt in met DigiD of eHerkenning.
  3. Op de dag van de afspraak rijdt u het voertuig naar het keuringsstation. Daar betaalt u voor de keuring.
  4. U neemt mee: 
   • een (deels) ingevulde ADR-aanvraagkaart (opvragen via [email protected]
   • door de RDW goedgekeurde tekening van het container-bevestigingsframe (bij vervoer tankcontainers)
  5. Wij beoordelen of het voertuig aan de eisen voldoet.
  6. Keuren we het voertuig goed? Dan kunt u vragen om een tijdelijk ADR-certificaat. Het tijdelijke certificaat is 3 maanden geldig.
  7. U ontvangt een rekening voor de keuring.
  8. Binnen 3 maanden ontvangt u het definitieve ADR-certificaat per post. Dit certificaat is geldig tot een jaar na de keuringsdatum.
  9. Om het certificaat te behouden, laat u uw voertuig elk jaar keuren bij een RDW-keuringsstation. Zie bij ‘Periodiek ADR-voertuig laten keuren’. 
 • U heeft een ‘eerste keuring’ nodig van een RDW-inspecteur die bij u langskomt als u met 1 van deze voertuigen wilt rijden op de Nederlandse weg:

  • Vervoer ontplofbare stoffen en voorwerpen (ADR klasse 1)
  • Tankwagen met een inhoud van meer dan 1000 liter

  Gaat u een ADR-tank bouwen of aanpassen? Zorg dan dat u eerst het ontwerp door ons laat goedkeuren. Vervolgens maakt u een keuringsafspraak.

  Eerst ontwerp laten goedkeuren

  1. Klik hieronder op 'Ontwerpbeoordeling aanvragen'. Vul uw gegevens in, kies voor 'Voertuig en diensten' en daarna op 'ADR'. Klik vervolgens op beoordeling en kies één van de opties.
  2. Voeg de tekeningen en berekeningen toe die wij nodig hebben voor de beoordeling van het ontwerp.
  3. Wij beoordelen uw documenten, toetsen de berekeningen en mailen u terug met onze bevindingen. Daarna kunt u gaan bouwen of aanpassen. 
   

  Na goedkeuring ontwerp keuringsafspraak maken

  1. Tijdens de keuring kijken wij of de tank of het voertuig aan de eisen voldoen.
  2. Keuren wij het voertuig goed? Dan kunt u vragen om een tijdelijk ADR-certificaat. Het tijdelijke certificaat is 3 maanden geldig.
  3. U ontvangt een rekening voor de keuring.
  4. Binnen 3 maanden ontvangt u het definitieve ADR-certificaat per post. Dit certificaat is geldig tot een jaar na de keuringsdatum.
  5. Om het certificaat te behouden laat u uw voertuig elk jaar keuren bij een RDW-keuringsstation. Zie bij ‘Periodiek ADR-voertuig laten keuren’.
 • Kosten op het keuringsstation

  Omschrijving Kosten
  Voorlopig ADR-keuringsdocument €19,00
  ADR-certificaat €177,00

  Tarieven keuring op locatie en ontwerpbeoordeling

  Voor een ADR-ontwerpbeoordeling of een ADR-keuring op locatie rekenen wij een uurtarief. Wilt u vooraf weten wat de kosten zijn? Dan kunt u deze opvragen via [email protected] 
 • ADR is een internationale overeenkomst van 52 landen voor het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg. ADR staat voor ‘Agreement concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road’. Elke 2 jaar stemt een team experts de voorschriften af op de laatste technische ontwikkelingen. 
  De voorschriften die gelden voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, vindt u terug in de Wet- en regelgeving gevaarlijke stoffen

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed