Aangepaste of afgebouwde auto laten goedkeuren

Past u een personenauto of lichte bedrijfsauto aan? Bijvoorbeeld voor rolstoel- of taxivervoer of als ambulance? Of heeft u een lichte bedrijfsauto afgebouwd? Dan heeft u de RDW nodig voor de goedkeuring van het voertuig. Na goedkeuring passen we het kentekenregister aan en geven we u een kentekenbewijs.

 • Keuren op keuringsstation

  Gaat het om een afgebouwde lichte bedrijfsauto waarbij onderstel en onderdelen al goedgekeurd zijn en heeft u aan de zitplaatsen niets aangepast? Dan keuren wij het voertuig op een RDW-keuringsstation. Zie: ‘Afgebouwd, niets aangepast: keuren bij keuringsstation’.

  Uitgebreid keuren en testen

  Verandert u iets aan de zitplaatsen of andere delen van de constructie? Of bouwt u het voertuig af met onderdelen die niet zijn goedgekeurd? Dan zijn er meer tests nodig om vast te stellen of de constructie voldoet. Zie ‘Constructie aangepast: uitgebreid keuren op locatie’.

  WLTP-emissiegoedkeuring

  Heeft het voertuig een WLTP-emissiegoedkeuring? Dan is na de aanpassing waarschijnlijk een nieuwe berekening van de uitstoot nodig. Vraag bij de fabrikant van uw voertuig na wat bij deze wijziging de nieuwe emissiewaarde is. De uitkomsten heeft u nodig bij de RDW-keuring.

  Taxi

  Gaat het om een (speciaal)taxi? Dan registreren wij het voertuig als taxi. Dat kan alleen als u van het taxibedrijf de taxivergunning en het uittreksel van de Kamer van Koophandel heeft.

 • Voorwaarden voor keuren op keuringsstation

  Gaat het om een incompleet basisvoertuig met Europese typegoedkeuring dat u heeft afgebouwd, ofwel 'voltooid'? U kunt het complete voertuig laten keuren bij een RDW-keuringsstation als u voldoet aan deze 2 zaken: 

  • U verandert niets aan het basisvoertuig of aan de zitplaatsen en
  • U werkt met goedgekeurde onderdelen.

  Bent u particulier?

  U start altijd met een eerste opname op het keuringsstation. Daar hoort u of, en zo ja, welke aanvullende keuring nodig is.

  Zo werkt het

  1. Via de knop ‘Keuringsafspraak maken’ maakt u online een afspraak. U logt in met uw certificaat, DigiD of eHerkenning. Kies ‘Eerste aanvraag/opname voor een kenteken van een voertuig'. Of 'Wijziging(en) aan het voertuig'.

   Onder bepaalde voorwaarden kunt u deze keuring ook aan huis laten doen (geldt niet voor rolstoelvervoer of ambulances).
  2. Op de dag van de afspraak brengt u het voertuig naar het RDW-keuringsstation. U neemt mee:
   • Geldig(e) identiteitskaart, paspoort of rijbewijs
   • Kentekenbewijs
   • Certificaat van Overeenstemming (CvO) 
   • Eventuele aanvullende documenten (berekening, goedkeuring onderdelen of testrapporten)
   • Het door u ingevulde formulier Aanvraag individuele goedkeuring (pdf, 1mb) (N- Bedrijfsauto).  
  3. U betaalt voor de keuring.
  4. De technisch medewerker beoordeelt of het voertuig aan de eisen voldoet. U kunt hierbij doorverwezen worden voor een aanvullende keuring. Aanvullende keuringen doen wij op basis van uurtarief.   
  5. Was het voertuig een ‘bedrijfsauto’ en wordt het een ‘personenauto’? Dan moet de eigenaar zelf  bpm-aangifte doen bij de Belastingdienst.
  6. Keuren wij uw voertuig goed en geeft de Belastingdienst akkoord (als dit van toepassing is)? Binnen 5 werkdagen sturen wij u een nieuw kentekenbewijs. Een werkdag later sturen wij u een brief met de volledige tenaamstellingscode. 
  7. De eigenaar moet het voertuig verzekeren voor Wettelijke aansprakelijkheid (WA). Van de Belastingdienst ontvangt deze eigenaar automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting. 
  8. Nieuw kenteken of kenteken gewijzigd? Laat kentekenplaten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee.
 • Stap 1: Testrapporten of certificaten nodig

  Heeft uw aanpassing effect op de Europese typegoedkeuring omdat u de constructie of iets aan de zitplaatsen heeft aangepast? Of bouwt u af met onderdelen die niet zijn goedgekeurd? Dan zijn er tests nodig om vast te stellen of alles voldoet.

  • Ingrijpende wijzigingen, zoals aan remmen, stuur of aandrijving, of onderdelen die niet zijn goedgekeurd moet u laten testen door een technische dienst. Dat kan bij ons testcentrum Lelystad of door een andere aangewezen technische dienst. U krijgt dan een testrapport. Dit heeft u nodig voor de uitgebreide keuring.
  • Minder ingrijpende aanpassingen, zoals een spiegel, kan onze inspecteur soms testen op uw locatie. U toont dan documenten, berekeningen of certificaten bij uw aanpassingen.

  Stap 2: Afspraak uitgebreide keuring op locatie

  U heeft testrapporten of certificaten bij uw aanpassingen. Hiermee kan onze inspecteur uw complete voertuig beoordelen om te bepalen of het een kentekenbewijs krijgt.

  1. Klik op de knop 'Afspraak maken uitgebreide keuring', vul uw gegevens in en voeg het volgende toe:
   • Geldig(e) identiteitskaart, paspoort of rijbewijs
   • Kopie van het Nederlands kentekenbewijs of buitenlands kentekenbewijs óf
   • Certificaat van Overeenstemming (CvO) en
   • Aanvullende documenten (berekeningen, goedkeuring onderdelen of testrapporten)
  2. Wij bellen u voor een afspraak. Wij sturen u het formulier ‘Aanvraag individuele goedkeuring’. Daarin geeft u aan welke onderdelen u heeft gewijzigd. 
  3. Op de dag van de afspraak keuren wij uw voertuig(en) op uw locatie.
  4. Keuren wij uw voertuig goed? Dan kunt u een voorlopig kentekenbewijs toegestuurd krijgen (niet bij personenauto's). In het kentekenregister passen wij gegevens aan.
  5. De eigenaar van het voertuig sturen wij het volgende:
   • Aangepast kentekenbewijs en (apart) tenaamstellingscode.
   • RDW-goedkeuringsdocument bij de constructiewijziging, nodig bij de jaarlijkse APK-keuring.
  6. U ontvangt van ons de rekening voor de keuring(en).
  7. De eigenaar moet het voertuig verzekeren voor Wettelijke aansprakelijkheid (WA). Van de Belastingdienst ontvangt deze eigenaar automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.  
  8. Gaat het om een taxi? Dan ontvangt de eigenaar ook de ‘Toestemmingsbrief taxikentekenplaten’. Deze is nodig om blauwe kentekenplaten te laten maken.
  9. Laat kentekenplaten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee.
 • Ingrijpende wijzigingen, zoals aan remmen, stuur of aandrijving, of aan onderdelen die niet zijn goedgekeurd moet u laten testen door een technische dienst. Dat kan bij ons testcentrum Lelystad.

  Het testen kan soms een aantal dagen in beslag nemen, bijvoorbeeld bij een zware bedrijfsauto. De huurkosten van de baan en de uurtarieven kunnen daarbij oplopen. Houd daarom rekening met hoge kosten.

  Zo werkt het

  1. Vul het formulier in achter de knop 'Keuringsafspraak maken testcentrum Lelystad'. 
  2. Wij bellen u voor een afspraak. Wij sturen u het formulier ‘Aanvraag individuele goedkeuring’.
  3. Op de dag van de afspraak brengt u het voertuig. U neemt het volgende mee:
   • Certificaat van Overeenstemming (CvO)
   • Eventuele aanvullende documenten (berekening,  eerdere onderdeelgoedkeuring of testrapport)
   • Het formulier ‘Aanvraag individuele goedkeuring’ waarin staat welke onderdelen u heeft gewijzigd. 
  4. Wij testen het voertuig op de testbaan en beoordelen of het voldoet.
  5. U ontvangt een testrapport. Dit testrapport heeft u nodig bij de ‘ Uitgebreide keuring op locatie’.
 • Kosten op het RDW-keuringsstation 

  Het gaat hier om een inschatting. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van of het een licht of zwaar voertuig is en van het aantal te controleren punten. Bij een gebruikt voertuig testen we op meer aspecten (10-14) dan bij een nieuw voertuig (minder dan 5).

  Omschrijving Kosten
  Identificatie voertuig licht €56,50
  Beoordeling goedkeuring minder dan 5 aspecten voertuig licht €33,00
  Beoordeling goedkeuring 10-14 aspecten voertuig licht €99,00
  Identificatie voertuig zwaar €109,00
  Beoordeling goedkeuring 5-9 aspecten voertuig zwaar €66,00
  Beoordeling goedkeuring 10-14 aspecten voertuig zwaar €99,00
  Kentekenbewijs €47,65
  Tenaamstellen via RDW €12,50
  Individueel goedkeuringscertificaat €57,00

  Kosten bij uitgebreid keuren en testen

  Voor een uitgebreide keuring op locatie rekenen wij een uurtarief.

  Maakt u voor uw testrapporten gebruik van ons testcentrum in Lelystad? Of wordt u doorverwezen naar ons testcentrum in Lelystad voor een aanvullende keuring? Ook daar rekenen wij een uurtarief. Ook betaalt u voor baanhuur. Houd bij dit soort keuringen rekening met een vanaf prijs van €550,-.

  Bij het testen van een (zware) bedrijfsauto kunnen de kosten oplopen tot tienduizenden euro’s per aangepast voertuig.

  Wij kunnen vooraf niet aangeven wat de kosten precies zijn.

 • Voertuigen op de openbare weg moeten voldoen aan technische eisen. De datum eerste toelating (DET) van het voertuig bepaalt welke eisen. Snel weten welke? Beantwoord de vragen en check de eisen voor uw voertuig.

Heeft deze informatie u geholpen?