Aangepaste of zelfbouw motor laten goedkeuren

Bouwt u zelf een motor of past u een motor aan? Denk bijvoorbeeld aan het verlengen van de wielbasis of het aanpassen van het vermogen zonder verklaring van de fabrikant. Dan heeft u waarschijnlijk goedkeuring nodig van ons om ermee te mogen rijden op de weg. Deze keuringen doen wij bij ons testcentrum in Lelystad. 
 • Houd hier rekening mee

  • Aangepast vermogen kunnen wij soms met een verklaring van de fabrikant goedkeuren, zie Vermogen van een motor aanpassen.
  • Heeft u een wijziging zoals een zijspan, aanpassing naar trike of een verlengde wielbasis? Houd er dan rekening mee dat wij rijproeven doen met uw voertuig op de testbaan.
  • Heeft u een wijziging zoals een zijspan, aanpassing naar trike of verlengde wielbasis? Let dan ook op de verlichtingseisen die in Nederland gelden.
  • Bij ons testcentrum in Lelystad keuren wij de meeste wijzigingen op basis van uurtarief, zie Kosten.
  • Ook als wij uw voertuig afkeuren krijgt u een rekening voor de kosten van de keuring.

  Identiteit inslaan of vastleggen voordat u bouwt

  Past u een motor ingrijpend aan dan kunnen wij de identiteit soms niet meer vaststellen. Laat ons daarom een vooronderzoek doen. Bouwt u zelf een motor? Dan heeft het voertuig nog geen voertuigidentificatienummer (VIN). Laat voordat u gaat bouwen bij ons de hoofdonderdelen onderzoeken en een VIN inslaan.  Ga voor meer informatie naar Identiteit voertuig (VIN) laten inslaan of vastleggen

 • Kunnen wij het aangepast vermogen van uw voertuig niet goedkeuren met een verklaring van de fabrikant? Dan is een keuring nodig bij ons testcentrum in Lelystad. Maak een afspraak volgens de stappen bij ‘Zo werkt keuringsafspraak maken’.

  Houd er rekening mee:

  • U mag het vermogen niet beperken door het inkorten van de gaskabel.
  • Doet u een aanpassing naar lager vermogen dan 35 kW met een goedgekeurde aanpassingsset? Dan testen wij met een rijproef op de testbaan in Lelystad.
  • Gebruikt u geen goedgekeurde aanpassingsset? Dan doen wij een vermogensmeting op onze testbank in 2 etappes: de 1e meting met vol vermogen op het achterwiel, de 2e meting na aanpassing vermogen.

  Onze vermogenstestbank is alleen geschikt voor tweewielers zonder zijspan. Voor een vermogensmeting van andere voertuigen maken wij gebruik van een testfaciliteit buiten de RDW.

  1. Klik op de knop 'Keuringsafspraak maken' en vul uw gegevens in.
  2. Wij bellen u voor een afspraak. Let op! Het is druk bij ons testcentrum. Het kan daarom 2 tot 4 weken duren voordat wij u bellen. Ook kan het 2 tot 3 maanden duren voor wij uw voertuig kunnen inplannen. Heeft u een eendagskenteken nodig, geef dit dan aan.
  3. Op de dag van de keuringsafspraak brengt u het voertuig naar Lelystad. Zorg dat de brandstoftank voor minimaal ¼ gevuld is.  
   Neem mee:  
   • het volledige buitenlandse kentekenbewijs (als dit van toepassing is)
   • uw geldig legitimatiebewijs.
  4. Wij identificeren het voertuig, beoordelen of het aan de eisen voldoet en wij rijden een aantal rondes met het voertuig op de testbaan.
  5. Keuren wij uw voertuig goed? Binnen 5 werkdagen sturen wij u een nieuw kentekenbewijs. Een werkdag later sturen wij u een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed. 
  6. U ontvangt van ons de rekening voor de keuring(en) in Lelystad.
  7. Verzeker uw voertuig voor Wettelijke aansprakelijkheid (WA). Van de Belastingdienst ontvangt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting. Bekijk de informatie bij Voertuigverplichtingen. 
  8. Laat een kentekenplaat maken bij een erkende kentekenplatenfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. U vindt een kentekenplatenfabrikant met de RDW-locatiewijzer.
 • Voor sommige keuringen op ons testcentrum in Lelystad geldt een vast tarief. In andere gevallen rekenen wij een uurtarief.

  Keuringen met vast tarief
  Omschrijving Kosten
  Zelfbouw motorfiets €722,00
  Herkeuring zelfbouw motorfiets €427,00
  Wijziging wielbasis motorfiets €463,00
  Herkeuring wijziging wielbasis motorfiets €271,00

  Overige keuringen: uurtarief

  Voor andere keuringen op ons testcentrum rekenen wij een uurtarief. Ook betaalt u voor de baanhuur. Houd hierbij rekening met een vanaf prijs van € 550,00. Wilt u vooraf weten wat de kosten zijn? Dan kunt u deze opvragen via [email protected].

  Kosten bij goedkeuring van het voertuig
  Omschrijving Kosten
  Inschrijven voertuig in kentekenregister €43,40
  Tenaamstellen via RDW €11,40
  Individueel goedkeuringscertificaat €57,00
 • Als u een motor op uw naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

  • Verzekering
  • Motorrijtuigenbelasting
  • Juiste kentekenplaten

  Verzekering

  Een motor moet vanaf het moment dat deze op uw naam staat WA verzekerd zijn (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)). De WA-verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Dit moet wel een verzekeringsmaatschappij zijn die in het verzekeringsregister van de RDW kan registreren. Dit betekent meestal dat het een Nederlandse maatschappij moet zijn.
  De verzekeringsmaatschappij vraagt u bij het afsluiten van de verzekering om de zogenoemde meldcode . Deze code bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer  (VIN). De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat u heeft gekregen toen u het voertuig heeft gekocht en ook op de kentekencard.

  Motorrijtuigenbelasting

  U moet motorrijtuigenbelasting betalen. Als u een kentekenbewijs op uw naam laat zetten, doet u daarmee tegelijk aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. De Belastingdienst stuurt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting. Ga voor  meer informatie over de motorrijtuigenbelasting naar de site van de Belastingdienst.
  Heeft u een oldtimer? Dan komt u misschien in aanmerking voor de oldtimerregeling. Dit is een regeling van de Belastingdienst waarbij u geen wegenbelasting betaalt voor het voertuig. Wel moet u blijven voldoen aan de verzekeringsplicht. Ga voor  meer informatie over de oldtimerregeling naar de site van de Belastingdienst.

  Kentekenplaten

  U moet de juiste kentekenplaten op uw motor hebben.

  Stopzetten voertuigverplichtingen

  U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een motor stopzetten. Dat kan door het voertuig te schorsen, zoals dat heet.

  Boetes na controle van gegevens

  Wij controleren het verzekeringsregister dagelijks. Zo kunnen wij direct zien of een voertuig is verzekerd. Elke motor wordt minstens 1 keer per jaar in verzekeringsregister gecontroleerd (100 procent controle). Wij voeren deze opsporingstaak uit in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

  Heeft u uw motor niet verzekerd, dan ontvangt u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden een boete.
  De Belastingdienst controleert via het kentekenregister of u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting moet betalen. Heeft u dat niet of niet op tijd gedaan, dan ontvangt u van de Belastingdienst een boete.

  Boetebedrag

  De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.

 • Particulier

  Als particulier legitimeert u zich met één van deze geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs met daarop uw geboortedatum
  • Nederlands paspoort met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort
  • Buitenlands paspoort

  Let op: met een verblijfsvergunning of verblijfstitel kunt u geen voertuig op naam zetten.

  Geen Nederlands persoonsnummer (BSN) op uw legitimatie?

  Staat uw Nederlandse persoonsnummer niet op uw legitimatiedocument, dan neemt u ook een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) mee. Het uittreksel haalt u bij uw gemeente en mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Vraag wel om een uittreksel met BSN, gemeenten geven dit niet automatisch af. Heeft u een diplomatiek paspoort? Dan mag u ook een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken overleggen (niet ouder dan 3 maanden) met daarop uw BSN.

  Bedrijf

  Als bedrijf legitimeert u (de tekenbevoegde) zich met één van deze geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs Nederlands paspoort met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart van tekenbevoegde met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land  met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort Buitenlands paspoort

  Let op: met een verblijfsvergunning of verblijfstitel kunt u geen voertuig op naam zetten.

  Uittreksel Kamer van Koophandel

  Naast uw legitimatiebewijs overlegt u ook een (kopie) uittreksel van de Kamer van Koophandel (KvK). Het uittreksel mag niet ouder zijn dan 1 jaar en mag géén uittreksel zijn van internet. Op het uittreksel staat de naam van de tekenbevoegde.

  Eenmanszaak, maatschap of rederij

  Is uw bedrijf een eenmanszaak, maatschap of rederij? Dan kunt u het voertuig niet op naam van het bedrijf zelf zetten. U kunt het alleen op uw eigen naam laten zetten. U legitimeert zich in dit geval als particulier .  

 • Voertuigen op de openbare weg moeten voldoen aan technische eisen. De datum eerste toelating (DET) van het voertuig bepaalt welke eisen. Snel weten welke? Beantwoord de vragen en check de eisen voor uw voertuig.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed