Aangepaste of afgebouwde vrachtauto laten goedkeuren

Wilt u een vrachtauto ofwel zware bedrijfsauto, laten goedkeuren omdat het voertuig af is? Of heeft u een vrachtwagen aangepast? Dan heeft u de RDW nodig voor de goedkeuring van het complete voertuig. Na goedkeuring passen we het kentekenregister aan en geven we u een kentekenbewijs. 
  • In de Europese regelgeving heet een vrachtauto een ‘zware bedrijfsauto’ als het gewicht van het voertuig inclusief de lading hoger is dan 3.500 kilo. Het maximale gewicht van een zware bedrijfsauto mag - inclusief lading - 50.000 kilo zijn, in Nederland.
  • Het basisvoertuig van een vrachtauto heeft via de fabrikant een ‘Europese typegoedkeuring’. Dat betekent dat het onderstel in serie is goedgekeurd. Het voertuig is dan nog niet af. Elke voltooide vrachtauto moet de RDW ‘individueel’ keuren.
  • Gaat het om een voltooide vrachtauto waarbij u niets wijzigt aan het basisvoertuig? En werkt u met goedgekeurde onderdelen? Dan kunt u het complete voertuig laten goedkeuren bij een RDW-keuringsstation. Zie 'Afgebouwd, niets aangepast: keuren bij keuringsstation’
  • Verandert u het basisvoertuig? Of bouwt u het af met onderdelen die niet zijn goedgekeurd?  Dan zijn er meer tests nodig om vast te stellen of de constructie voldoet. Zie ‘Constructie aangepast: uitgebreid keuren op locatie’.
 • Voorwaarden voor keuren op keuringsstation

  Gaat het om een incompleet basisvoertuig met Europese typegoedkeuring dat u heeft afgebouwd, ofwel 'voltooid'? U kunt het complete voertuig laten keuren bij een RDW-keuringsstation als u voldoet aan deze 2 zaken: 

  • U verandert niets aan het basisvoertuig of aan de zitplaatsen en
  • U werkt met goedgekeurde onderdelen.

  Bent u particulier?

  U start altijd met een eerste opname op het keuringsstation. Daar hoort u of, en zo ja, welke aanvullende keuring nodig is.

  Zo werkt het

  1. Via de knop ‘Keuringsafspraak maken’ maakt u online een afspraak. U logt in met uw certificaat, DigiD of eHerkenning. Kies ‘Eerste aanvraag/opname voor een kenteken van een voertuig'. Of 'Wijziging(en) aan het voertuig'.

   Onder bepaalde voorwaarden kunt u deze keuring ook aan huis laten doen (geldt niet voor rolstoelvervoer of ambulances).
  2. Op de dag van de afspraak brengt u het voertuig naar het RDW-keuringsstation. U neemt mee:
   • Geldig(e) identiteitskaart, paspoort of rijbewijs
   • Kentekenbewijs
   • Certificaat van Overeenstemming (CvO) 
   • Eventuele aanvullende documenten (berekening, goedkeuring onderdelen of testrapporten)
   • Het door u ingevulde formulier Aanvraag individuele goedkeuring (pdf, 1mb) (N- Bedrijfsauto).  
  3. U betaalt voor de keuring.
  4. De technisch medewerker beoordeelt of het voertuig aan de eisen voldoet. U kunt hierbij doorverwezen worden voor een aanvullende keuring. Aanvullende keuringen doen wij op basis van uurtarief.   
  5. Was het voertuig een ‘bedrijfsauto’ en wordt het een ‘personenauto’? Dan moet de eigenaar zelf  bpm-aangifte doen bij de Belastingdienst.
  6. Keuren wij uw voertuig goed en geeft de Belastingdienst akkoord (als dit van toepassing is)? Binnen 5 werkdagen sturen wij u een nieuw kentekenbewijs. Een werkdag later sturen wij u een brief met de volledige tenaamstellingscode. 
  7. De eigenaar moet het voertuig verzekeren voor Wettelijke aansprakelijkheid (WA). Van de Belastingdienst ontvangt deze eigenaar automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting. 
  8. Nieuw kenteken of kenteken gewijzigd? Laat kentekenplaten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee.
 • Stap 1: Testrapporten of certificaten nodig

  Heeft uw aanpassing effect op de Europese typegoedkeuring omdat u de constructie heeft aangepast? Of bouwt u af met onderdelen die niet zijn goedgekeurd? Dan zijn er tests nodig om vast te stellen of alles voldoet.

  • Ingrijpende wijzigingen, zoals aan remmen, stuur of aandrijving, of onderdelen die niet zijn goedgekeurd moet u laten testen door een technische dienst. Dat kan bij ons testcentrum Lelystad of een door ons aangewezen technische dienst. U krijgt dan een testrapport. Dit heeft u nodig voor de uitgebreide keuring. Kijk bij Gebruik maken testcentrum Lelystad. 
  • Minder ingrijpende aanpassingen, zoals een spiegel, kan onze inspecteur soms testen op uw locatie. U toont dan documenten, berekeningen of certificaten bij uw aanpassingen.

  Stap 2: Afspraak uitgebreide keuring op locatie

  U heeft testrapporten, berekeningen of certificaten bij uw aanpassingen. Hiermee kan onze inspecteur uw complete voertuig beoordelen om te bepalen of het een kentekenbewijs krijgt.

  1. Via de knop 'Afspraak maken uitgebreide keuring' gaat u naar het online formulier. Vul dit formulier in.
  2. Bij uw aanvraag voegt u het volgende toe:
   • kopie van het Nederlands kentekenbewijs of buitenlands kentekenbewijs óf
   • Certificaat van Overeenstemming (CvO) en
   • aanvullende documenten (berekeningen, goedkeuring onderdelen of testrapporten)
  3. Wij bellen u voor een afspraak. Wij sturen u het formulier ‘Aanvraag individuele goedkeuring’. Daarin geeft u aan welke onderdelen u heeft gewijzigd.
  4. Op de dag van de afspraak keuren wij uw voertuig(en) op uw locatie.
  5. Keuren wij uw voertuig goed? Dan kunt u een voorlopig kentekenbewijs toegestuurd krijgen. In het kentekenregister passen wij gegevens aan.
  6. De eigenaar van het voertuig sturen wij het volgende:
   • Aangepast kentekenbewijs en (apart) tenaamstellingscode.
   • RDW-goedkeuringsdocument bij de constructiewijziging, nodig bij de jaarlijkse APK-keuring.
  7. De eigenaar moet het voertuig verzekeren voor Wettelijke aansprakelijkheid (WA). Van de Belastingdienst ontvangt deze eigenaar automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.  
  8. U ontvangt van ons de rekening voor de keuring(en). Laat kentekenplaten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer. Neem het kentekenbewijs mee.
 • Ingrijpende wijzigingen, zoals aan remmen, stuur of aandrijving, of aan onderdelen die niet zijn goedgekeurd moet u laten testen door een technische dienst. Dat kan bij ons testcentrum Lelystad.

  Het testen kan soms een aantal dagen in beslag nemen, bijvoorbeeld bij een zware bedrijfsauto. De huurkosten van de baan en de uurtarieven kunnen daarbij oplopen. Houd daarom rekening met hoge kosten.

  Zo werkt het

  1. Vul het formulier in achter de knop 'Keuringsafspraak maken testcentrum Lelystad'. 
  2. Wij bellen u voor een afspraak. Wij sturen u het formulier ‘Aanvraag individuele goedkeuring’.
  3. Op de dag van de afspraak brengt u het voertuig. U neemt het volgende mee:
   • Certificaat van Overeenstemming (CvO)
   • Eventuele aanvullende documenten (berekening,  eerdere onderdeelgoedkeuring of testrapport)
   • Het formulier ‘Aanvraag individuele goedkeuring’ waarin staat welke onderdelen u heeft gewijzigd. 
  4. Wij testen het voertuig op de testbaan en beoordelen of het voldoet.
  5. U ontvangt een testrapport. Dit testrapport heeft u nodig bij de ‘ Uitgebreide keuring op locatie’.
 • Voor bepaalde technische eisen kunnen wij (gedeeltelijk) vrijstelling geven als het voertuig niet werkt bij die eisen. Denk bijvoorbeeld aan vuilnisauto’s of bezemwagens. U kunt vooraf een vrijstelling aanvragen voor de keuring van bepaalde onderdelen. Dit is mogelijk op onderdelen zoals bijvoorbeeld stootbalk (70/221/EEG) en zijafscherming (89/297/EEG).

  Een vrijstellingsaanvraag moet bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Motivatie waarom de constructie niet kan voldoen.
  • Constructietekening met alle maatvoeringen. 
  • Eventueel foto's met schriftelijke toelichting. 
  • Opgave van merk en voertuigidentificatienummer (VIN) van het betreffende voertuig.

  Ga hiervoor naar ‘Vrijstelling aanvragen’ en vul het formulier Individuele goedkeuring in. Kies de juiste voertuigcategorie bij ‘Voertuigen en diensten’ en vraag daarna vrijstelling aan.

  Vrijstelling snelheidsbegrenzer

  In bepaalde bussen en bedrijfsauto’s is een snelheidsbegrenzer verplicht. Dit is een systeem in een voertuig dat voorkomt dat er met het voertuig harder dan een bepaalde snelheid kan worden gereden.

  Vrijstelling aanvragen voor snelheidsbegrenzer

  Heeft u een vrijstelling nodig voor de begrenzer? Bijvoorbeeld omdat het gaat om een hulpverleningsvoertuig of vanwege constructieve beperkingen?
  Gebruik hiervoor het aanvraagformulier vrijstelling snelheidsbegrenzer (pdf, 52kb).

  Snelheidsbegrenzer ingebouwd of opnieuw afgesteld

  Heeft u een snelheidsbegrenzer ingebouwd of opnieuw afgesteld?

  • Gebruikt u een snelheidsbegrenzer mét typegoedkeuring als technische eenheid? Maak dan een afspraak voor een keuring op 1 van onze keuringsstations.
  • Gebruikt u geen goedgekeurde snelheidsbegrenzer? Neem dan contact met ons op.
 • Kosten op het RDW-keuringsstation 

  Het gaat hier om een inschatting. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van of het een licht of zwaar voertuig is en van het aantal te controleren punten. Bij een gebruikt voertuig testen we op meer aspecten (10-14) dan bij een nieuw voertuig (minder dan 5).

  Omschrijving Kosten
  Identificatie voertuig licht €56,50
  Beoordeling goedkeuring minder dan 5 aspecten voertuig licht €33,00
  Beoordeling goedkeuring 10-14 aspecten voertuig licht €99,00
  Identificatie voertuig zwaar €109,00
  Beoordeling goedkeuring 5-9 aspecten voertuig zwaar €66,00
  Beoordeling goedkeuring 10-14 aspecten voertuig zwaar €99,00
  Kentekenbewijs €47,65
  Tenaamstellen via RDW €12,50
  Individueel goedkeuringscertificaat €57,00

  Kosten bij uitgebreid keuren en testen

  Voor een uitgebreide keuring op locatie rekenen wij een uurtarief.

  Maakt u voor uw testrapporten gebruik van ons testcentrum in Lelystad? Of wordt u doorverwezen naar ons testcentrum in Lelystad voor een aanvullende keuring? Ook daar rekenen wij een uurtarief. Ook betaalt u voor baanhuur. Houd bij dit soort keuringen rekening met een vanaf prijs van €550,-.

  Bij het testen van een (zware) bedrijfsauto kunnen de kosten oplopen tot tienduizenden euro’s per aangepast voertuig.

  Wilt u vooraf weten wat de kosten zijn? Dan kunt u deze opvragen via  [email protected].

 • Voertuigen op de openbare weg moeten voldoen aan technische eisen. De datum eerste toelating (DET) van het voertuig bepaalt welke eisen. Snel weten welke? Beantwoord de vragen en check de eisen voor uw voertuig.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed