Aanhangwagen of caravan van buiten de EU laten goedkeuren

Koopt u een aanhanger of caravan zonder typegoedkeuring? Bijvoorbeeld omdat u het invoert van buiten de Europese Unie (EU) en de Europese Vrijhandels Associatie (EVA)? En wilt u daar zelf mee rijden op de openbare weg of het voertuig verkopen in Nederland? Wij moeten elk voertuig zonder typegoedkeuring per stuk goedkeuren. Daar komt misschien meer bij kijken dan u misschien denkt. Lees waar u rekening mee kunt houden.
  • Alleen als uw aanhanger of caravan meer dan 750 kg weegt (maximale lading meegerekend), heeft het een eigen kentekenbewijs nodig.
  • Gaat het om een aanhanger? Zorg ervoor dat deze onbeladen is. Soms wegen wij de aanhanger om het 'onbeladen gewicht' vast te stellen.
  • Wij geven alleen een kenteken af als het voertuig voldoet aan alle voorschriften. In onderstaande gevallen voldoet uw voertuig waarschijnlijk:
  • Als het voertuig eerder een Nederlands of Europees kenteken heeft gehad.
  • Als het voertuig is gebouwd volgens een Europese typegoedkeuring. Vraag hiervoor het bewijs op bij de fabrikant of importeur: het Certificaat van Overeenstemming (CvO). Neem het CvO mee naar de keuring.

  Heeft u geen origineel kentekenbewijs of CvO? Dan voeren wij een technische keuring uit. En is het minder zeker dat uw aanhanger of caravan wordt goedgekeurd.

  • Het is verboden om een voertuig vanuit Rusland in Nederland in te voeren. Dit geldt ook als het voertuig voor eigen gebruik is. De Douane handhaaft hier streng op.
  1. Maak een afspraak bij een RDW-keuringsstation via de knop 'Keuringsafspraak maken'.
  2. Neem uw voertuig mee. Komt u rijdend naar ons toe? Vraag dan na het maken van uw keuringsafspraak een eendagskenteken aan. Meer informatie leest u bij 'Eendagskenteken'.
  3. Gaat het om een aanhanger? Zorg ervoor dat deze onbeladen is. Soms wegen wij de aanhanger om het 'onbeladen gewicht' vast te stellen.
  4. Neem het volgende mee:
  5. Als u het kentekenbewijs óf CvO heeft, dan controleren wij de documenten en identificeren wij het voertuig. Heeft u deze documenten niet? Dan doen wij een technische keuring van het voertuig.
  6. Is alles goed? Dan nemen we de gegevens over in het Nederlandse kentekenregister.
  7. U betaalt de kosten.
  8. Binnen 5 werkdagen sturen wij een nieuw kentekenbewijs. Een werkdag later sturen wij u een brief met een volledige tenaamstellingscode.
  9. Verzeker uw voertuig voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA).
  10. Laat een kentekenplaat maken bij een erkende kentekenplaat fabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. Vind een erkende kentekenplaat fabrikant met de RDW-locatiewijzer.
 • Omschrijving Tarief 2023 Tarief 2024
  Beoordeling goedkeuring minder dan 5 aspecten voertuig licht €30,00 €33,00
  Beoordeling goedkeuring 5-9 aspecten voertuig licht €60,00 €66,00
  Identificatie voertuig licht €52,50 €56,50
  Kentekenbewijs €43,40 €47,65
  Tenaamstellen via RDW €11,40 €12,50
  Individueel goedkeuringscertificaat €57,00 €57,00
 • Geen kenteken

  Wij geven geen kenteken af voor het rijden vanuit het buitenland naar Nederland. Vraag in het buitenland naar de mogelijkheden daar. U kunt het voertuig ook op een trailer of auto-ambulance vervoeren.

  Wij nemen buitenlands kentekenbewijs in

  Rijdt u met het voertuig met de buitenlandse kentekenplaten en het geldige buitenlandse kentekenbewijs naar ons? Hou er rekening mee dat wij het buitenlandse kentekenbewijs innemen. 

  Eendagskenteken

  U mag nadat u bij ons bent geweest niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden. Vraag daarom een gratis eendagskenteken bij ons aan. Kijk voor meer informatie bij 'Eendagskenteken'. Na ontvangst van het Nederlandse kentekenbewijs mag u het voertuig (weer) gebruiken.

 • Laat u een voertuig zonder Nederlands kenteken bij ons keuren, dan kunt u dit per autoambulance naar het keuringsstation vervoeren. Rijdt u liever zelf met het voertuig naar ons toe? Dan heeft u een eendagskentekenbewijs nodig. U kunt dit kentekenbewijs gratis aanvragen met Digid of met eHerkenning.

  Voorwaarden eendagskenteken

  • Alleen aan te vragen in combinatie met een keuringsafspraak.
  • Alleen geldig op de dag van de keuring.
  • Alleen geldig in Nederland.

  Zo werkt het

  1. U heeft een keuringsafspraak gemaakt. 
  2. U logt via de knop ‘Eendagskentekenbewijs aanvragen’ in met uw DigiD of uw eHerkenning. 
  3. Na het invullen van de gevraagde gegevens ontvangt u per mail een bevestiging van de aanvraag. Daarin vindt u een link naar uw eendagskentekenbewijs en aanvullende informatie. 
  4. Het kenteken moet op kentekenplaten op uw voertuig komen. Deze witte kentekenplaten mag u zelf (van karton bijvoorbeeld) maken. Hierop zet u het kenteken met zwarte stift die niet uit te wissen is. De kentekenplaten moeten ook bij slecht weer leesbaar blijven. 
  5. Op de dag van de keuring mag u met het eendagskenteken vanaf het Nederlandse adres waar het voertuig staat naar het keuringsstation rijden en weer terug.
  6. Uw voertuig moet in Nederland verzekerd zijn op de dag van de keuring en veilig zijn om mee te rijden.
  7. U moet het eendagskentekenbewijs uitgeprint bij u hebben als u op de openbare weg rijdt.
  8. Heeft u het eendagskentekenbewijs met Digid aangevraagd? Dan kunt u (als aanvulling) gebruik maken van de RDW-voertuigapp. Kijk voor meer informatie bij Eendagskentekenbewijs op de RDW-voertuigapp

  Niet online

  Lukt het u niet om het eendagskentekenbewijs online aan te vragen? Dan kunt u het ook aanvragen via onze klantenservice.

 • Particulier

  Als particulier legitimeert u zich met één van deze geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs met daarop uw geboortedatum
  • Nederlands paspoort met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort
  • Buitenlands paspoort

  Let op: met een verblijfsvergunning of verblijfstitel kunt u geen voertuig op naam zetten.

  Geen Nederlands persoonsnummer (BSN) op uw legitimatie?

  Staat uw Nederlandse persoonsnummer niet op uw legitimatiedocument, dan neemt u ook een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) mee. Het uittreksel haalt u bij uw gemeente en mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Vraag wel om een uittreksel met BSN, gemeenten geven dit niet automatisch af. Heeft u een diplomatiek paspoort? Dan mag u ook een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken overleggen (niet ouder dan 3 maanden) met daarop uw BSN.

  Bedrijf

  Als bedrijf legitimeert u (de tekenbevoegde) zich met één van deze geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs Nederlands paspoort met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart van tekenbevoegde met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land  met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort Buitenlands paspoort

  Let op: met een verblijfsvergunning of verblijfstitel kunt u geen voertuig op naam zetten.

  Uittreksel Kamer van Koophandel

  Naast uw legitimatiebewijs overlegt u ook een (kopie) uittreksel van de Kamer van Koophandel (KvK). Het uittreksel mag niet ouder zijn dan 1 jaar en mag géén uittreksel zijn van internet. Op het uittreksel staat de naam van de tekenbevoegde.

  Eenmanszaak, maatschap of rederij

  Is uw bedrijf een eenmanszaak, maatschap of rederij? Dan kunt u het voertuig niet op naam van het bedrijf zelf zetten. U kunt het alleen op uw eigen naam laten zetten. U legitimeert zich in dit geval als particulier .  

 • Voertuigen op de openbare weg moeten voldoen aan technische eisen. De datum eerste toelating (DET) van het voertuig bepaalt welke eisen. Snel weten welke? Beantwoord de vragen en check de eisen voor uw voertuig.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed