Aanhangwagen of caravan van buiten de EU laten goedkeuren

Koopt u een aanhanger of caravan zonder typegoedkeuring? Bijvoorbeeld omdat u het invoert van buiten de Europese Unie (EU) en de Europese Vrijhandels Associatie (EVA)? En wilt u daar zelf mee rijden op de openbare weg of het voertuig verkopen in Nederland? Wij moeten elk voertuig zonder typegoedkeuring per stuk goedkeuren. Daar komt misschien meer bij kijken dan u misschien denkt. Lees waar u rekening mee kunt houden.
  • Alleen als uw aanhanger of caravan meer dan 750 kg weegt (maximale lading meegerekend), heeft het een eigen kentekenbewijs nodig.
  • Gaat het om een aanhanger? Zorg ervoor dat deze onbeladen is. Soms wegen wij de aanhanger om het 'onbeladen gewicht' vast te stellen.
  • Wij geven alleen een kenteken af als het voertuig voldoet aan alle voorschriften. In onderstaande gevallen voldoet uw voertuig waarschijnlijk:
  • Als het voertuig eerder een Nederlands of Europees kenteken heeft gehad.
  • Als het voertuig is gebouwd volgens een Europese typegoedkeuring. Vraag hiervoor het bewijs op bij de fabrikant of importeur: het Certificaat van Overeenstemming (CvO). Neem het CvO mee naar de keuring.

  Heeft u geen origineel kentekenbewijs of CvO? Dan voeren wij een technische keuring uit. En is het minder zeker dat uw aanhanger of caravan wordt goedgekeurd.

  • Het is verboden om een voertuig vanuit Rusland in Nederland in te voeren. Dit geldt ook als het voertuig voor eigen gebruik is. De Douane handhaaft hier streng op.
  1. Maak een afspraak bij een RDW-keuringsstation via de knop 'Keuringsafspraak maken'.
  2. Neem uw voertuig mee. Komt u rijdend naar ons toe? Vraag dan na het maken van uw keuringsafspraak een eendagskenteken aan. Meer informatie leest u bij 'Eendagskenteken'.
  3. Gaat het om een aanhanger? Zorg ervoor dat deze onbeladen is. Soms wegen wij de aanhanger om het 'onbeladen gewicht' vast te stellen.
  4. Neem het volgende mee:
   • Geldig legitimatiebewijs. Lees hier welke legitimatiemiddelen mogelijk zijn.
   • Complete originele kentekenbewijs (wij nemen dit in). Of een Certificaat van Overeenstemming(CvO).
    Heeft u geen van beide? Neem dan een ingevuld en geprint formulier individuele goedkeuring aanhanger (pdf, 178kb) mee. Neem in dit geval ook de goedkeuringsdocumenten van de onderdelen mee. Dit zijn bijvoorbeeld de goedkeuring van de koppeling (dissel), remsysteem, stuursysteem en de bescherming tegen klemrijden (de stootbalk).
  5. Als u het kentekenbewijs óf CvO heeft, dan controleren wij de documenten en identificeren wij het voertuig. Heeft u deze documenten niet? Dan doen wij een technische keuring van het voertuig.
  6. Is alles goed? Dan nemen we de gegevens over in het Nederlandse kentekenregister.
  7. U betaalt de kosten.
  8. Binnen 5 werkdagen sturen wij een nieuw kentekenbewijs. Een werkdag later sturen wij u een brief met een volledige tenaamstellingscode.
  9. Verzeker uw voertuig voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA).
  10. Laat een kentekenplaat maken bij een erkende kentekenplaat fabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. Vind een erkende kentekenplaat fabrikant met de RDW-locatiewijzer.
 • Omschrijving Kosten
  Beoordeling goedkeuring minder dan 5 aspecten voertuig licht €33,00
  Beoordeling goedkeuring 5-9 aspecten voertuig licht €66,00
  Identificatie voertuig licht €56,50
  Kentekenbewijs €47,65
  Tenaamstellen via RDW €12,50
  Individueel goedkeuringscertificaat €57,00
 • Geen kenteken

  Wij geven geen kenteken af voor het rijden vanuit het buitenland naar Nederland. Vraag in het buitenland naar de mogelijkheden daar. U kunt het voertuig ook op een trailer of auto-ambulance vervoeren.

  Wij nemen buitenlands kentekenbewijs in

  Rijdt u met het voertuig met de buitenlandse kentekenplaten en het geldige buitenlandse kentekenbewijs naar ons? Hou er rekening mee dat wij het buitenlandse kentekenbewijs innemen. 

  Eendagskenteken

  U mag nadat u bij ons bent geweest niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden. Vraag daarom een gratis eendagskenteken bij ons aan. Kijk voor meer informatie bij 'Eendagskenteken'. Na ontvangst van het Nederlandse kentekenbewijs mag u het voertuig (weer) gebruiken.

 • Laat u een voertuig zonder Nederlands kenteken bij ons keuren, dan kunt u dit per autoambulance naar het keuringsstation vervoeren. Rijdt u liever zelf met het voertuig naar ons toe? Dan heeft u een eendagskentekenbewijs nodig. U kunt dit kentekenbewijs gratis aanvragen met Digid of met eHerkenning.

  Voorwaarden eendagskenteken

  • Alleen aan te vragen in combinatie met een keuringsafspraak.
  • Alleen geldig op de dag van de keuring.
  • Alleen geldig in Nederland.

  Zo werkt het

  1. U heeft een keuringsafspraak gemaakt. 
  2. Log via de knop ‘Eendagskentekenbewijs aanvragen’ in met uw DigiD of uw eHerkenning en vul de gegevens in. 
  3. U ontvangt  per mail een bevestiging van de aanvraag. Daarin vindt u een link naar uw eendagskentekenbewijs en aanvullende informatie. 
  4. Het kenteken moet op kentekenplaten op uw voertuig komen. Deze witte kentekenplaten mag u zelf (van karton bijvoorbeeld) maken. Hierop zet u het kenteken met zwarte stift die niet uit te wissen is. De kentekenplaten moeten ook bij slecht weer leesbaar blijven. 
  5. Op de dag van de keuring mag u met het eendagskenteken vanaf het Nederlandse adres waar het voertuig staat naar het keuringsstation rijden en weer terug.
  6. Uw voertuig moet in Nederland verzekerd zijn op de dag van de keuring en veilig zijn om mee te rijden.
  7. U moet het eendagskentekenbewijs uitgeprint bij u hebben als u op de openbare weg rijdt.
  8. Heeft u het eendagskentekenbewijs met Digid aangevraagd? Dan kunt u (als aanvulling) gebruik maken van de RDW-voertuigapp. Kijk voor meer informatie bij Eendagskentekenbewijs op de RDW-voertuigapp

  Niet online

  Lukt het u niet om het eendagskentekenbewijs online aan te vragen? Vraag het dan aan via onze klantenservice.

 • Voertuigen op de openbare weg moeten voldoen aan technische eisen. De datum eerste toelating (DET) van het voertuig bepaalt welke eisen. Snel weten welke? Beantwoord de vragen en check de eisen voor uw voertuig.

Heeft deze informatie u geholpen?