Registreren en op naam zetten landbouw- of bosbouwtrekker

Een landbouw- of bosbouwtrekker moet zijn goedgekeurd voordat deze op de weg mag komen. Hier leest u hoe u als fabrikant of importeur een landbouw- of bosbouwtrekker kunt laten goedkeuren.  

Voor registreren en op naam zetten van een goedgekeurde landbouw- of bosbouwtrekker gaat u naar onze pagina Registreren (land)bouwvoertuigen vanaf 01-01-2022.

Heeft u de bevoegdheid versnelde afgifte? Ga dan naar onze pagina over versnelde inschrijving (VI)

  • Een landbouw- of bosbouwtrekker moet zijn goedgekeurd voordat het op de weg mag komen. Deze goedkeuring kan bestaan uit een Europese typegoedkeuring, nationale kleine serie typegoedkeuring of een individuele goedkeuring. Voor meer informatie over het aanvragen ga naar 'Typegoedkeuring aanvragen'.  
  • Waarschijnlijk is een individuele toelating voor uw voertuig de beste optie. 

    Identiteitsbepaling

    Wij moeten voor een individuele goedkeuring van een landbouw- of bosbouwtrekker eerst de identiteit vaststellen. Daarvoor moet het voertuig een voertuigidentificatienummer (VIN) hebben. Heeft het voertuig van fabriekswege wel een VIN maar is het niet ingeslagen in het frame of chassis dan moet u het VIN laten inslaan door ons.

    Gaat u een voertuig zelf bouwen en bent u geen fabrikant met een fabrikantcode. Dan kunt u zodra het kale frame of chassis klaar is, een VIN laten inslaan door de RDW. Neem voor het maken van een afspraak contact op met onze klantenservice.     

    Eisen bij individuele goedkeuring

    Heeft uw landbouw- of bosbouwtrekker een datum eerste toelating van na 31 december 2017? Dan gelden de goedkeuringseisen, de Wijze van keuren T,C R en S categorie versie juli 2017 (pdf, 867kb) en de permanente eisen. Als uw landbouw- of bosbouwtrekker een datum eerste toelating van vóór 1 januari 2018 heeft dan gelden alleen de permanente eisen. De permanente eisen vindt u in  hoofdstuk 5 van de Regeling Voertuigen.

    Individuele goedkeuring aanvragen

    Er zijn twee mogelijkheden voor het aanvragen van een individuele goedkeuring. Dit kan via de website voor de afdeling Beoordeling of het Testcentrum Lelystad.

    Aanvraag bij het keuringsstation

    Voor het aanvragen van een individuele goedkeuring voor landbouw- of bosbouwtrekkers in gebruik genomen vóór 1 januari 2018 kunt u terecht bij de afdeling Beoordeling. Hiervoor kunt u het formulier Aanvraag keuringsafspraak invullen. Uw keuze geeft u aan op het formulier. Een medewerker neemt telefonisch contact met u op om de afspraak in te plannen. U krijgt een prijsindicatie van de medewerker. 
    Wij kunnen uw voertuig eventueel ook bij u aan huis keuren. Geef dit dan aan in het formulier. Bij keuren aan huis rekenen wij voorrijkosten.

    Neem naar de afspraak een ingevuld formulier ´individuele goedkeuring´ voor uw voertuig mee en lever deze in bij de medewerker die uw voertuig beoordeelt. 

    Formulieren individuele aanvraag

    Aanvraag individuele goedkeuring landbouw of bosbouwtrekker (pdf, 202kb)

    Aanvraag individuele goedkeuring getrokken materiaal (pdf, 156kb)

    Aanvraag individuele goedkeuring U - Mobiele machine (pdf, 107kb)

    Aanvraag bij het Testcentrum

    Voor het aanvragen van een individuele goedkeuring voor landbouw- of bosbouwtrekkers in gebruik genomen na 31 december 2017 kunt u terecht bij het Testcentrum in Lelystad. Vul dan het formulier  Individuele goedkeuring aanvragen in. Een medewerker van het Testcentrum neemt telefonisch contact met u op om de afspraak in te plannen. U krijgt een prijsindicatie van de medewerker.

    Wij kunnen uw voertuig eventueel ook bij u aan huis keuren. Geef dit dan aan bij het invullen van het formulier. Bij keuren aan huis rekenen wij voorrijkosten. 

    Hier leest u hoe het registratieproces verder gaat.   

  • Een landbouw- of bosbouwvoertuig op wielen of rupsbanden, met motor, ten minste twee assen en een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet minder dan 6 km/h, die voornamelijk voor tractiedoeleinden is bestemd en in het bijzonder is ontworpen voor het trekken, duwen, dragen of in beweging brengen van bepaalde verwisselbare uitrustingsstukken die voor gebruik in de land- of bosbouw zijn bestemd, of voor het trekken van aanhangwagens of uitrustingsstukken voor de land- of bosbouw; het kan zijn aangepast om een lading te vervoeren voor landbouw- of bosbouwdoeleinden en kan zijn uitgerust met een of meer zitplaatsen voor meerijders.

Handige links

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed