Registreren en op naam zetten mobiele machine vanaf 01-01-2022

Een mobiele machine moet zijn goedgekeurd voordat deze op de weg mag komen. Hier leest u hoe u als fabrikant of importeur vanaf 1 januari 2022 een mobiele machine kunt laten goedkeuren.  

Voor registreren en op naam zetten van een goedgekeurde mobiele machine gaat u naar onze pagina Keuringsafspraak aanvragen voor (land)bouwvoertuigen en mobiele machines.

Heeft u de bevoegdheid versnelde afgifte? Ga dan naar onze pagina over versnelde inschrijving (VI)

 • Mogelijk is een nationale typegoedkeuring iets voor u! Op dit moment is er nog geen nationale typegoedkeuring voor mobiele machines, maar hier werken we wel aan. De verwachting is dat deze er 1 oktober 2022 is. Deze vorm van goedkeuring maakt het mogelijk goedkeuring voor een type aan te vragen waardoor niet ieder voertuig individueel gekeurd hoeft te worden. Ook wordt voor nieuwe mobiele machines met een nationale typegoedkeuring de versnelde inschrijving mogelijk.

  Tijdelijke online dienst vanaf 1 januari 2022

  Wilt u inschrijven volgens de vereisten van de nationale typegoedkeuring? In dat geval mag u nu al met behulp van een tijdelijke voorziening mobiele machines registreren. Vraag hierover advies aan via  [email protected].

  Geef in de mail de volgende gegevens door:

  • Uw RDW-bedrijfsnummer (als u dit heeft).
  • Naam en telefoonnummer van de contactpersoon.

  We nemen daarna contact met u op.

  U komt hiervoor alleen in aanmerking in de volgende gevallen:

  • U bent van plan om een nationale typegoedkeuring aan te vragen met de daar bijhorende versnelde regeling.
  • Het gaat om nieuwe, ongebruikte en niet eerder geregistreerde mobiele machines die in serie worden gemaakt.

  Producent of exclusief importeur

  Bent u producent of exclusief importeur van bepaalde (land)bouwvoertuigen in Nederland? Bepaal dan voor uzelf of een nationale typegoedkeuring voldoende voordelen biedt.

  Kijk bijvoorbeeld naar de financiƫle en organisatorische gevolgen die een nationale typegoedkeuring voor uw bedrijf kunnen hebben. Belangrijk hierbij zijn de groottes van de series die u produceert, want hoe groter de series hoe lager de kosten in verhouding zijn. Ook kunt u andere partijen om advies vragen om te bepalen of een nationale typegoedkeuring haalbaar is voor u.

  Geen producent of exclusief importeur

  Bent u geen producent of exclusief importeur, maar bijvoorbeeld handelaar of dealer van (land)bouwvoertuigen? Vraag dan aan de producent of importeur om voor een Nederlandse nationale typegoedkeuring te zorgen waar u ook gebruik van kunt maken. Dat scheelt bijvoorbeeld in de kosten van keuringen.  

  Investeren in een nationale typegoedkeuring

  Tijdens het contact met ons ontvangt u informatie waarmee u kunt bepalen of het voor u interessant is om te investeren in een nationale typegoedkeuring. Besluit u dit te doen? Dan ontvangt u van ons gegevens waarmee u toegang krijgt tot de tijdelijke online dienst voor het registreren van de seriematig geproduceerde mobiele machines. 

  Zodra de nationale typegoedkeuring er is, mag u nog 3 maanden gebruik maken van deze tijdelijke voorziening. Daarna stopt deze tijdelijke procedure.

  Niet investeren in een nationale typegoedkeuring

  Wilt u liever toch niet investeren in een nationale typegoedkeuring? Dan kunt u uw voertuigen laten inschrijven na goedkeuring op het RDW-keuringsstation. Lees dan verder bij 'Het gaat niet om een voertuig van een (mogelijke) serie'. 

 • Waarschijnlijk is een individuele toelating voor uw voertuig de beste optie. 

  Identiteitsbepaling

  Wij moeten voor een individuele goedkeuring van een mobiele machine eerst de identiteit vaststellen. Daarvoor moet het voertuig een voertuigidentificatienummer (VIN) hebben. Heeft het voertuig van fabriekswege wel een VIN, maar is het niet ingeslagen in het frame of chassis dan moet u het VIN laten inslaan door ons. Gaat u een voertuig zelf bouwen en bent u geen fabrikant met een fabrikantcode? Dan kunt u zodra het kale frame of chassis gereed is, een VIN door ons laten inslaan. Neem voor het maken van een afspraak contact op met onze klantenservice.      

  Eisen bij individuele goedkeuring

  Datum eerste toelating van na 31 december 2020: goedkeuringseisen, permanente eisen en de wijze van keuren (pdf, 851kb).
  Datum eerste toelating van vóór 1 januari 2021: alleen permanente eisen.

  Individuele goedkeuring aanvragen

  Voor het aanvragen van een individuele goedkeuring voor mobiele machines vult u het formulier Aanvraag keuringsafspraak in. Een van onze medewerkers neemt telefonisch contact met u op om de afspraak in te plannen.
  Wij kunnen uw voertuig eventueel ook bij u aan huis keuren. Dit kunt u aangeven op het formulier. Een van onze medewerkers neemt telefonisch contact met u op om de afspraak in te plannen. U krijgt een prijsindicatie van de medewerker. Bij keuren aan huis rekenen wij voorrijkosten.    

  Hier leest u hoe het registratieproces verder gaat.

 • Mobiele machine: motorvoertuig dat speciaal is ontworpen en gebouwd voor het uitvoeren van werkzaamheden en niet is bedoeld voor personen- of goederenvervoer over de weg.

Handige links

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed