Hoe u een typegoedkeuring verkrijgt

Wilt u voertuigonderdelen of voertuigen in serie produceren en verkopen? Laat het type door ons goedkeuren. Voertuigen met een typegoedkeuring krijgen een kenteken zonder dat daar een uitgebreide keuring voor nodig is. Wel moet bij een typegoedkeuring zowel het product als het productieproces voldoen aan strenge eisen. Past dit niet bij uw situatie? Laat dan uw voertuig per stuk goedkeuren met een individuele goedkeuring bij zelfbouw, afbouw of aanpassing of bij import van buiten de EU.
    • U kunt bij ons 3 soorten typegoedkeuringen aanvragen:
    • Nationale kleine serie typegoedkeuring
    • Europese kleine serie typegoedkeuring
    • Europese typegoedkeuring
    • Wij geven typegoedkeuring af voor complete, incomplete en voltooide voertuigen én voor voertuigonderdelen.
    • U kunt alleen een typegoedkeuring aanvragen als uw bedrijf bij ons is toegelaten. Om toegelaten te worden moet u aantonen dat u produceert volgens de betreffende wetgeving. Lees meer op Toelating voor uw bedrijf aanvragen
    • Als u bent toegelaten, kunt u uw product testen door onze of door een andere aangewezen technische dienst. Lees meer op Testen en certificeren.
    • De technische dienst maakt een testrapport en wij beoordelen deze. Bij een positieve beoordeling ontvangt u een typegoedkeuringscertificaat.
    • Na het verkrijgen van het typegoedkeuringscertificaat kunt u uw product in Nederland (nationale typegoedkeuring) of in de andere landen van de Europese Unie of Europese Vrijhandelsassociatie (Europese typegoedkeuring) registreren en verkopen.
  • Wilt u een kleine serie van een voertuigtype produceren en in Nederland registreren en verkopen? Vraag dan een nationale typegoedkeuring aan voor kleine series.

    Goed om te weten

    • Bij een nationale typegoedkeuring kleine serie gelden dezelfde technische eisen als bij een individuele goedkeuring. Alleen moet u bij een typegoedkeuring uw productieproces en de kenmerken van het voertuig vastleggen in documenten. Dit vraagt dus meer van uw bedrijfsvoering.
    • Voertuigen met een nationale typegoedkeuring worden niet altijd toegelaten in andere Europese landen. Zijn de voertuigen bedoeld voor een ander land in de Europese Unie? En gaat het om een personenauto (categorie M1) of lichte bedrijfsauto (categorie N1)? Dan past een Europese typegoedkeuring kleine serie misschien beter.
    • Bij een Europese typegoedkeuring moet u nog meer vastleggen dan bij een nationale typegoedkeuring. Ook zijn de eisen complexer. 

    Maximale productie

    U mag maximaal 250 voertuigen van 1 type per jaar registreren in Nederland. Met uitzondering van lichte aanhangers (categorie O1 en O2), daarvan mag u maximaal 500 stuks per jaar registreren.

  • Wilt u personen- of bedrijfsauto's registreren en verkopen in een ander Europees lidstaat dan Nederland? En past een ongelimiteerde Europese typegoedkeuring (nog) niet bij uw situatie? Dan is een Europese typegoedkeuring voor kleine series mogelijk een optie.

    Goed om te weten

    • U kunt alleen voor personenauto’s (categorie M1) en lichte bedrijfsauto’s (categorie N1) een Europese typegoedkeuring kleine serie aanvragen.
    • De technische eisen bij deze vorm van typegoedkeuring zijn minder complex dan bij een ongelimiteerde Europese typegoedkeuring.

    Maximale productie

    U mag maximaal 1500 voertuigen per jaar registreren.

    • U kunt met de Europese typegoedkeuring uw product in alle Europese landen registreren en verkopen.
    • Er zit geen maximum aan het aantal producten dat u per jaar produceert.
    • Bij een Europese typegoedkeuring moet u aantonen dat u op elk onderwerp voldoet aan de technische eisen uit de Europese regelgeving. Deze eisen zijn complexer dan bij een nationale typegoedkeuring. Ook moet u meer vastleggen dan bij de nationale typegoedkeuring.
  • Vanaf 1 januari 2024 kunt u een typegoedkeuring aanvragen voor bijzondere bromfietsen. Wilt u hier meer informatie over? Ga naar ons dossier bijzondere bromfietsen.

  • Wilt u typegoedkeuring aanvragen voor een voertuigonderdeel? Zoals autobanden of stootbalken?

    • Net als bij voertuigen, moeten wij u eerst toelaten als fabrikant, pas daarna kunt u bij ons typegoedkeuringen aanvragen. Lees meer op toelating voor uw bedrijf aanvragen.
    • Voor voertuigonderdelen kunt u een Europese typegoedkeuring aanvragen. Dit is mogelijk voor alle voertuigonderdelen.
  • Het is vooraf niet te zeggen wat de kosten zijn. Dit hangt af van uw product en in hoeverre dat het al voldoet aan de gestelde eisen. Tijdens de gesprekken bij uw toelating, kunt u hier naar informeren.
  • Weten aan welke technische eisen uw voertuigtype of voertuigonderdeel moet voldoen? Allereerst moet u weten voor welke categorie u goedkeuring aanvraagt. De technische eisen zijn complex. Komt u hier niet uit? Laat u adviseren door een homologatiebedrijf.

    Nationale typegoedkeuring kleine serie

    Bij een nationale typegoedkeuring gelden dezelfde technische eisen als bij een individuele goedkeuring, dit noemen we alternatieve voorschriften. Deze eisen zijn minder complex dan bij een Europese typegoedkeuring. Weten welke eisen in uw situatie gelden? Beantwoord de vragen op deze pagina.

    Europese typegoedkeuring

    De regelgeving voor Europese typegoedkeuring vindt u in Europese kaderverordeningen. Let op: vaak wordt in de kaderverordening verwezen naar andere  gedelegeerde Europese verordeningen of  UNECE-reglementen.

    Voertuig Categorie Technische eisen
    Personenauto M1 Europese verordening 2018/858
    Lichte bedrijfsauto (lichter dan 3500 kg) N1 Europese verordening 2018/858
    Bus M2 of M3 Europese verordening 2018/858
    Zware bedrijfsauto (zwaarder dan 3500 kg) N2 of N3
    Europese verordening 2018/858
    Lichte aanhangwagen (lichter dan 3500 kg) O1 of O2
    Europese verordening 2018/858
    Zware aanhangwagen (zwaarder dan 3500 kg) O3 of O4
    Europese verordening 2018/858
    Lichte twee- of driewieler L1, L2 of L6
    Europese verordening 168/2013
    Zware twee- of driewieler L3, L4, L5 of L7 Europese verordening 168/2013
    Land- of bosbouwtrekker T of C Europese verordening 167/2013
    Aanhangwagen voor land-of bosbouw R Europese verordening 167/2013
     Verwisselbare getrokken machine S Europese verordening 167/2013