CvO's aanleveren met digitale handtekening

Om aan te tonen dat de gegevens op het digitale Certificaat van Overeenstemming (CvO) tijdens het transport en opslag niet zijn gewijzigd en afkomstig zijn van de juiste partij, werkt de RDW met een digitale handtekening van de fabrikant of de vertegenwoordiger van de fabrikant.

Omdat fabrikanten hebben aangegeven het lastig te vinden de digitale handtekening precies volgens de specificaties op te leveren, mag u digitale CvO’s nog tot 1 januari 2023 zonder digitale handtekening aanleveren. Op termijn wordt de digitale handtekening echter verplicht.

Auditverklaring

Importeurs mogen tot 1 januari 2023 digitale CvO’s aanleveren zonder digitale handtekening van de fabrikant. Als digitale CvO’s worden aangeleverd zonder digitale handtekening van de fabrikant, moet  een importeur jaarlijks een assurancerapport aanleveren. Op basis van dit rapport houdt de RDW toezicht. In een assurancerapport verklaart een onafhankelijke auditor onder andere dat bij de RDW aanleverde CvO's overeenkomen met de CvO's zoals die door de fabrikanten zijn opgesteld.

Overzicht van de verschillende mogelijkheden:

  • Fabrikanten die rechtstreeks bij de RDW aanleveren mogen dit doen met/zonder digitale handtekening;
  • Fabrikanten die via een provider aanleveren mogen dit alleen doen als het CvO is voorzien van een digitale handtekening;
  • Importeurs die rechtstreeks bij de RDW aanleveren mogen dit doen met/zonder digitale handtekening, extra eis is dat er een assurance-rapport moet komen;
  • Importeurs die via een provider bij de RDW aanleveren mogen dit doen met/zonder digitale handtekening, extra eis is dat er een assurance-rapport moet komen.