Als u een voertuig heeft met een typegoedkeuring voor een incompleet voertuig, dan moet u – na voltooiing van het voertuig – een toelatingskeuring aanvragen bij de RDW. U kunt bij de fabrikant navragen of uw voertuig een Europese typegoedkeuring heeft. Heeft uw voertuig een Europese typegoedkeuring voor een compleet voertuig dan geldt voor u de informatie in het artikel Nederlands kenteken aanvragen voor voertuig uit de EU of EVA. Heeft u een bedrijfsauto gekocht in een land buiten de Europese Unie (EU) of EVA, dan geldt voor u de informatie in het artikel Toelatingskeuring bedrijfsauto.

Eisen voor goedkeuring bedrijfsauto

In dit artikel gaat het om de voertuigcategorie bedrijfsauto. In hoofdstuk 1 van de Regeling voertuigen kunt u aan de hand van de definitie en inrichtingsomschrijvingen nalezen welke voertuigen onder deze categorie vallen. De bedrijfsauto moet voldoen aan permanente en individuele goedkeuringseisen. De permanente eisen kunt u vinden in hoofdstuk 5 van de Regeling Voertuigen. De individuele goedkeuringseisen en informatie over de keuring kunt u lezen in de Wijze van keuren voor bedrijfsauto’s. Heeft uw bedrijfsauto een datum eerste toelating van voor 1 juli 2014? Dan geldt de DocumentWijze van keuren versie tot 1 juli 2014 (pdf, 4mb)
Is uw bedrijfsauto van na 1 juli 2014? Dan geldt de DocumentWijze van keuren vanaf 1 juli 2014 (pdf, 1mb)

Toelatingskeuring aanvragen

Het aanvragen van een toelatingskeuring gaat als volgt:

  1. U maakt online een afspraak voor een keuring bij een keuringsstation van de RDW.
  2. U gaat op de dag van de afspraak met het voertuig naar het RDW-keuringsstation en u neemt de benodigde documenten mee
  3. De technisch medewerker beoordeelt of het voertuig aan de eisen voldoet.
  4. Als dit van toepassing is, doet u aangifte van de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Hoe en waar u dit kunt doen, leest u op de website van de Belastingdienst. Hier kunt u de hoogte van de BPM berekenen.
  5. Na goedkeuring van het voertuig stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen het kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) met de juiste gegevens per post. U ontvangt ook een brief met een volledige tenaamstellingscode. Dit is een code die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van het voertuig. De code bestaat uit 9 cijfers. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van het kentekenbewijs te bewaren.
  6. Als u het kentekenbewijs van de RDW heeft ontvangen, moet u kentekenplaten laten maken bij een RDW erkende kentekenplatenfabrikant en het voertuig verzekeren voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Van de Belastingdienst ontvangt u een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.

Benodigde documenten

Kosten

Toelatingskeuring lichte bedrijfsauto € 82,00

Toelatingskeuring zware bedrijfsauto € 137,00

Kosten kentekenbewijs € 48,83

Bovengenoemde kosten betreffen een prijsindicatie. De uiteindelijke kosten kunnen hoger of lager uitvallen en zijn afhankelijk van het aantal te controleren punten.