Als u één of meerdere wijzigingen aanbrengt aan een voertuig, kan het zijn dat de RDW het voertuig moet keuren. Een aanpassing van het kentekenbewijs is dan noodzakelijk. In hoofdstuk 6 van de Regeling voertuigen kunt u nakijken of u de wijziging die u aanbrengt, ook moet laten keuren. In dit artikel leest u de informatie over het wijzigen (en toelaten) van een bus. Ook leest u wat u moet doen, zodat u na de werkzaamheden (weer) een geldig kenteken bij uw voertuig kunt krijgen.

Onderzoek bij de RDW

Als u de inrichting van uw bus wijzigt, moet de RDW uw bus keuren.

Voertuigcategorie

In dit artikel gaat het om de voertuigcategorie bus. Wilt u een voertuig gebruiken als bus, dan moet dit voertuig aan bepaalde eisen voldoen. Zo zijn er onder andere eisen aan de inrichting. Een bus valt onder de voertuigcategorie M met de voertuigclassificatie M2 of M3. Heeft u hier vragen over, dan kunt u contact opnemen met RDW Klantenservice.  Als u al een Nederlands kenteken heeft, dan staat op het kentekenbewijs aangegeven of het om een bus gaat.

Kentekenbewijs laten aanpassen

Als u één of meerdere wijzigingen aanbrengt aan de inrichting van een in Nederland geregistreerde bus, of als u een Nederlands kenteken aan wilt vragen voor een bus, dan moet u het volgende doen:

 1. U vult online het formulier in waarmee u een individuele goedkeuring aanvraagt
 2. Een RDW medewerker belt u en maakt een afspraak voor een keuring.
 3. De technische medewerker beoordeelt op basis van wetgeving.
 4. Uw kentekenbewijs wordt ingenomen voor wijziging. U krijgt een ontvangstbewijs waarmee u in Nederland mag rijden, in afwachting van het aangepaste kentekenbewijs.
 5. Na goedkeuring ontvangt u gemiddeld binnen 7 werkdagen een factuur van de RDW.
 6. U betaalt binnen 1 maand de kosten. De RDW stuurt u hiervoor een factuur.
 7. Binnen 15 werkdagen ontvangt u het gewijzigde kentekenbewijs per post.

Bij het voertuig heeft u onderstaande documenten nodig:

 • Een zwaartepunt berekening, ontwerptekening of een kopie van de goedkeuringsbrief van de ontwerptekening. Deze moet u zelf overleggen.
 • Een verklaring welke certificaten/ beproevingsrapporten van deelgoedkeuringen welke niet zijn geregeld in de typegoedkeuring, van toepassing zijn op de bus.
 • Gaat het om een bus van klasse 1, 2, A of B, dan heeft u ook een verklaring nodig van de testrapporten van de snelheid waarmee vlammen zich uitbreiden. Dit heet de vlamuitbreidingssnelheid. Het gaat dan om de ruimte waarin personen zich kunnen bevinden.

Kosten

De prijs van een test is opgebouwd uit drie componenten:

 1. De uitvoering van de test en ook de rapportage van de test op basis van het technisch uurtarief.
 2. De administratieve kosten op basis van het administratieve uurtarief.
 3. Een toeslag voor het gebruik van de faciliteiten, indien van toepassing op basis van het betreffende uurtarief.

De uurtarieven vindt u in de tarievenlijst van de RDW. U kunt tijdens uw gesprek met de RDW-medewerker een indicatie van de kosten vragen. 

Honderd kilometer per uur rijden (Tempo 100) in Nederland

Bussen mogen in Nederland -onder bepaalde voorwaarden- 100 km per uur rijden. In het Nederlandse kentekenregister staat dit dan aangegeven. Wilt u weten of voor uw bus de 'afwijkende snelheid van 100 km per uur' is geregistreerd, dan kunt u deze link opent in een nieuw vensteronline uw (technische) voertuiggegevens raadplegen. Ontbreekt deze registratie, dan kunt u via de RDW een aanvraag indienen. De technische voorwaarden waaraan de bus moet voldoen staan vermeld in bijlage XI van de Regeling Voertuigen.

Honderd kilometer per uur rijden (Tempo 100) in Duitsland

Voor bussen met datum eerste toelating van ná 7-12-2007 is in Duitsland geen Tempo 100 vergunning en sticker meer nodig om 100 km per uur te mogen rijden. Vanaf 1 februari 2017 is de RDW gestopt met afgifte Tempo100 voor buitenlandse Touringcars op de Duitse snelwegen. Als u voor een touringcar met datum eerste toelating vóór 7-12-2007 een Duitse Tempo 100 vergunning wilt aanvragen, dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met het Straßenverkehrsamt. Voor bijvoorbeeld een adreswijziging, nieuwe sticker of verlenging van uw Genehmigung kunt u terecht op: www.staedteregion-aachen.de.

Sticker kwijt of beschadigd?

Is uw Duitse Tempo 100 sticker beschadigd of verloren gegaan? U kunt dan een nieuwe sticker aanvragen via het Straßenverkehrsamt in Duitsland.