Individuele goedkeuring motor

Wat kunt u doen?

Individuele goedkeuring van een niet eerder in Europa geregistreerde motor of van een zelfbouwvoertuig

Als u een motor heeft gekocht in een land buiten de lidstaten van de Europese Unie (EU) of Europese Vrijhandels Associatie EVA of u heeft zelf een motor gebouwd en u wilt daarmee gaan rijden in Nederland, dan moet u een Nederlands kenteken aanvragen. U moet de motor bij ons laten goedkeuren om te mogen rijden op de Nederlandse weg.

Heeft uw motor een Europese typegoedkeuring of heeft uw motor een datum eerste toelating van vóór 1 januari 2006, dan geldt voor u de informatie in het artikel: Nederlands kenteken aanvragen voor voertuig uit de EU. U kunt bij de fabrikant navragen of uw motor een Europese typegoedkeuring heeft.

Identiteit bij zelfbouw

Als onderdeel van de goedkeuring van een zelfbouwvoertuig moeten wij eerst de identiteit vaststellen. Voordat u begint aan de opbouw van een zelfbouwvoertuig moet u de hoofdonderdelen laten identificeren en een VIN door ons laten inslaan. Hiervoor kunt u terecht bij de volgende RDW-keuringsstations:

 • Venlo
 • Roosendaal
 • Waddinxveen
 • Zwolle

Dit identificatieproces bestaat uit twee stappen:

 1. U vult het aanvraagformulier 'Aanvraag vaststellen VIN' in om een vooronderzoek (nader onderzoek) aan te vragen. Bij gebruikte onderdelen duurt het ongeveer vier weken om de identiteit van het onderdeel vast te stellen.
 2. Een medewerker van het keuringsstation neemt contact met u op om een afspraak te maken voor het vooronderzoek.

Eisen bij individuele goedkeuring 

In dit artikel gaat het om de voertuigcategorie motor. In hoofdstuk 1 van de Regeling voertuigen kunt u aan de hand van de definitie nalezen welke voertuigen onder deze categorie vallen. Heeft uw motor een datum eerste toelating van na 31 december 2005, dan toetsen wij op:

Als uw motor een datum eerste toelating van voor 1 januari 2006 heeft, dan toetsten wij de permanente eisen.

Rijden met de motor naar de keuringslocatie

Als u in Nederland met de motor naar het RDW-keuringsstation wilt rijden, vraagt u dan van te voren een eendagskenteken voor die dag aan. Zonder kenteken mag de motor in Nederland niet op de openbare weg rijden. Voor het rijden met de motor vanuit het buitenland naar Nederland, geven wij geen kenteken af. Neemt u hiervoor contact op met de buitenlandse instanties.

Individuele goedkeuring aanvragen

Zo vraagt u een individuele goedkeuring aan:

 1. U deze link opent in een nieuw venster vult online het formulier in waarmee u een individuele goedkeuring aanvraagt
 2. Wij nemen contact met u op voor een keuring aan huis of op het RDW Testcentrum in Lelystad. 
 3. U gaat op de dag van de afspraak met de motor naar het Testcentrum en neemt als dit van toepassing is het volledige buitenlandse kentekenbewijs en uw legitimatiebewijs mee. Heeft u aanvullende documenten bij uw zelfbouwvoertuig, neem deze dan ook mee.
 4. De technisch medewerker beoordeelt of uw voertuig aan de eisen voldoet.
 5. Als aan de eisen is voldaan, doet u aangifte van de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Hoe en waar u dit kunt doen, leest u op de website van de Belastingdienst. Hier kunt u deze link opent in een nieuw venster de hoogte van de BPM berekenen.  
 6. Is alles akkoord? Dan ontvangt u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Heeft u nog geen kentekencard? Dan sturen wij u een werkdag laten een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed.
 7. Verzeker uw voertuig voor Wettelijke aansprakelijkheid (WA). Van de Belastingdienst ontvangt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.
 8. Laat kentekenplaten maken bij een erkende kentekenplatenfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. U vindt een kentekenplatenfabrikant met de RDW-locatiewijzer.

Documenten die u moet meenemen:

 • een origineel geldig legitimatiebewijs;
 • het compleet originele buitenlandse kentekenbewijs indien van toepassing.

Kosten

De kosten voor een individuele goedkeuring bestaan uit:

 1. beoordelingskosten en keuringskosten op basis van bestede tijd en het geldende uurloon;
 2. reiskosten (bij keuren aan huis);
 3. kosten kentekenbewijs;
 4. kosten voor gebruik apparatuur, indien van toepassing;
 5. bij een zelfbouwvoertuig, de kosten voor inslag van een voertuigidentificatienummer (VIN).

U kunt een prijsindicatie opvragen bij de afdeling Testen Nationaal.

Prijslijst

Document Prijslijst VRT 2022 (pdf, 141kb)