Individuele goedkeuring motor

Wat kunt u doen?

Individuele goedkeuring van een niet eerder in Europa geregistreerde motor of van een zelfbouwvoertuig

Als u een motor heeft gekocht buiten landen uit de lidstaten van de Europese Unie (EU) of Europese Vrijhandels Associatie EVA of u heeft zelf een motor gebouwd en u wilt daarmee gaan rijden in Nederland, dan moet u een Nederlands kenteken aanvragen. De RDW moet de motor goedkeuren om te mogen rijden op de Nederlandse weg.

Heeft uw motor een Europese typegoedkeuring of heeft uw motor een datum eerste toelating van vóór 1 januari 2006, dan geldt voor u de informatie in het artikel: Nederlands kenteken aanvragen voor voertuig uit de EU. U kunt bij de fabrikant navragen of uw motor een Europese typegoedkeuring heeft

Voertuig invoeren vanuit Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland

Wilt u een voertuig invoeren vanuit Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland? Het Verenigd Koninkrijk is geen EU-land meer, maar ook geen EVA-land. Meer informatie leest u op de Brexit- pagina van de RDW.

Identiteit bij zelfbouw

Als onderdeel van de goedkeuring van een zelfbouwvoertuig moet de RDW eerst de identiteit vaststellen. Voordat u begint aan de opbouw van een zelfbouwvoertuig moet u de hoofdonderdelen laten identificeren en een VIN laten inslaan door de RDW. Hiervoor kunt u terecht bij de volgende keuringslocaties van de RDW:

 • Venlo
 • Roosendaal
 • Waddinxveen
 • Zwolle

Dit identificatieproces bestaat uit twee stappen:

 1. U vult het aanvraagformulier 'Aanvraag vaststellen VIN' in om een vooronderzoek (nader onderzoek) aan te vragen. Bij gebruikte onderdelen duurt het ongeveer vier weken om de identiteit van het onderdeel vast te stellen.
 2. Een medewerker van het keuringsstation neemt contact met u op om een afspraak te maken voor het vooronderzoek.

Eisen bij individuele goedkeuring 

In dit artikel gaat het om de voertuigcategorie motor. In hoofdstuk 1 van de Regeling voertuigen kunt u aan de hand van de definitie nalezen welke voertuigen onder deze categorie vallen. Heeft uw motor een datum eerste toelating van na 31 december 2005, dan toetst de RDW op:

Als uw motor een datum eerste toelating van voor 1 januari 2006 heeft, dan toetst de RDW aan de permanente eisen.

Rijden met de motor naar de keuringslocatie

Als u in Nederland met de motor naar de RDW wilt rijden, vraagt u dan van te voren een eendagskenteken voor die dag aan. Zonder kenteken mag de motor in Nederland niet op de openbare weg rijden. Voor het rijden met de motor vanuit het buitenland naar Nederland, geeft de RDW geen kenteken af. Neemt u hiervoor contact op met de buitenlandse instanties.

Individuele goedkeuring aanvragen

Zo vraagt u een individuele goedkeuring aan:

 1. U deze link opent in een nieuw venster vult online het formulier in waarmee u een individuele goedkeuring aanvraagt
 2. Een RDW medewerker neemt na beoordeling, van de aanvraag en de documenten, contact met u op voor een keuring aan huis of op het RDW Testcentrum in Lelystad. 
 3. U gaat op de dag van de afspraak met de motor naar het Testcentrum en neemt als dit van toepassing is het volledige buitenlandse kentekenbewijs en uw legitimatiebewijs mee. Heeft u aanvullende documenten bij uw zelfbouwvoertuig, neem deze dan ook mee.
 4. De technische medewerker beoordeelt of uw voertuig aan de eisen voldoet.
 5. Als aan de eisen is voldaan, doet u aangifte van de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Hoe en waar u dit kunt doen, leest u op de website van de Belastingdienst. Hier kunt u deze link opent in een nieuw venster de hoogte van de BPM berekenen.  
 6. Als alles akkoord is, stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen het kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) met de juiste gegevens per post. U ontvangt ook een brief met een tenaamstellingscode. Dit is een code die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van het voertuig. De code bestaat uit
  9 cijfers. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van het kentekenbewijs te bewaren.
 7. Als u het kentekenbewijs van de RDW heeft ontvangen, moet u een kentekenplaat laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant en het voertuig verzekeren voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Van de Belastingdienst ontvangt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.

Documenten die u moet meenemen:

 • een origineel geldig legitimatiebewijs;
 • het compleet originele buitenlandse kentekenbewijs indien van toepassing.

Kosten

De kosten voor een individuele goedkeuring bestaan uit:

 1. Beoordelingskosten en keuringskosten op basis van bestede tijd en het geldende uurloon;
 2. Reiskosten (bij keuren aan huis);
 3. Kosten kentekenbewijs;
 4. Kosten voor gebruik apparatuur, indien van toepassing;
 5. Bij een zelfbouwvoertuig, de kosten voor inslag van een voertuigidentificatienummer (VIN).

U kunt een prijsindicatie opvragen bij de afdeling Testen Nationaal.