Overzicht Europese voertuigreglementering

Hier vindt u alle relevante links over Europese voertuigreglementering, overzichtelijk voor u op een rijtje gezet. We verwijzen vanaf deze pagina naar de officiële sites van de VN en de EU, waar de wet- en regelgeving gepubliceerd staat. Als er gelinkt wordt naar een pagina waar u meerdere documenten aantreft is het belangrijk om altijd de laatst vastgestelde versie te selecteren. Deze versie is de meest recente versie van de wet- en regelgeving. VN wordt vanaf hier UN genoemd.

Rode boekje

Eerder gaf de RDW een document met deze informatie uit, ook wel het Rode Boekje genoemd. Omdat al deze informatie nu digitaal beschikbaar is, vervangt dit onderdeel op deze website dit document.

Categorieën

Er zijn 2 categorieën waarvan we links aanbieden: 

De gepubliceerde informatie biedt inzicht en uitkomst bij het verkrijgen van een VN- of EU-typegoedkeuring voor motorvoertuigen en onderdelen en uitrustingsstukken ervan.

De RDW bekijkt regelmatig of er aanvullingen en updates nodig zijn. 

Belangrijk: als een motorvoertuig, of een onderdeel hiervan, aan de voorschriften van een richtlijn voldoet en dit product is voorzien van een E-certificaat, dan mag de overheid van een EU-lidstaat de toelating van dat product op haar markt niet weigeren, noch de registratie van voertuigen. Ook mag zij geen zwaardere eisen stellen dan de eisen die in de overeenkomstige richtlijn staan beschreven.

Voor UN Regulations geldt hetzelfde. De overheid van een land dat vrijwillig is toegetreden tot de “UNECE Overeenkomst van 1958” en de UN Regulations heeft ondertekend, is verplicht, zonder aanvullende eisen te stellen, individuele producten te aanvaarden die aan betreffende VN-voorschriften voldoen en voorzien zijn van een e-certificaat.