Ontvangst, retour en vernietiging van kentekenplaten

Hier leest u hoe u omgaat met de ontvangst, omwisseling en vernietiging van kentekenplaten. 
 • Als u kentekenplaten ontvangt

  1. U bestelt een serie blanco kentekenplaten van een bepaald model bij een lamineerder.
  2. De lamineerder maakt de platen. Hij registreert het model van de serie, de eerste en laatste lamineercode van de serie en naar welke fabrikant hij de serie stuurt.
  3. Krijgt u de bestelling binnen? Controleer of de geleverde serie klopt met wat de lamineerder registreerde.
  4. Klopt de levering? Registreer binnen 1 week de eerste en de laatste lamineercode van deze serie onder ‘Ontvangst’.
  5. Vanaf dat moment kunt u deze platen gebruiken voor de productie van kentekenplaten. Bewaar uw voorraad kentekenplaten in een afsluitbare ruimte.

  Retour lamineerder

  • Heeft u niet gekregen wat u heeft besteld? Of vindt u de platen niet in orde? Dan kunt u ervoor kiezen om de serie niet te registreren. Stuur de partij terug en los dit op met de lamineerder.
  • Registreerde u de platen al en blijkt daarna dat ze niet in orde zijn? Registreer de serie die u terugstuurt dan als ‘Retour lamineerder’.
 • Heeft u een kentekenplaat verkeerd gedrukt of is deze bijvoorbeeld scheef uit de pers gekomen? Maak deze platen dan onbruikbaar en registreer ze als ‘vernietigd’.

  1. Knip elke door u afgekeurde blanco of bedrukte kentekenplaat doormidden. Zorg dat de lamineercode daarbij leesbaar blijft.
  2. Registreer de plaat in GAIK Online, onder ‘Vernietiging’.
  3. Bewaar van de laatste 10 registraties uw afgekeurde kentekenplaten. Bundel de helften bij elkaar. U hoeft de onbruikbaar gemaakte kentekenplaten niet in een afsluitbare ruimte te bewaren.
 • Wisselt u kentekenplaten om? Voor hetzelfde model of voor een ander model? Dan neemt u de oude platen in en maakt u deze onbruikbaar. U heeft dan al gecontroleerd dat alles leesbaar is, anders mag u niet omwisselen. Lees ook ‘Hoe u controleert, produceert en afgeeft’.

  1. Knip elke door u ingenomen kentekenplaat doormidden. Zorg dat de lamineercode daarbij leesbaar blijft.
  2. Registreer lamineercode en model van de plaat in GAIK Online, bij het proces ‘Omwisseling’ als onderdeel van ‘Productie en afgifte’.
  3. Bewaar van de laatste 10 registraties uw ingenomen kentekenplaten. Bundel de helften bij elkaar. U hoeft uw onbruikbaar gemaakte kentekenplaten niet in een afsluitbare ruimte te bewaren.
 • Onze toezichthouder controleert bij zijn bezoek het volgende:

  • Kentekenplaten in uw voorraad
  • Kentekenplaten die u gemaakt heeft en nog niet afgegeven
  • Kentekenplaten die u doorgeleverd kreeg
  • Uw onbruikbaar gemaakte kentekenplaten

  De toezichthouder vergelijkt alles met uw registraties. Daarna geeft hij aan of u de onbruikbaar gemaakte platen kunt weggooien. Na het bezoek start u opnieuw met bewaren van onbruikbaar gemaakte kentekenplaten.


Heeft deze informatie u geholpen?