Erkenning kentekenplaatfabrikanten aanvragen

Zo vraagt u de erkenning aan:

 • U downloadt het formulier Document‘Aanvraag erkenningen, bevoegdheden en of regelingen' (pdf, 80kb) 
 • U stuurt het ingevulde aanvraagformulier samen met een schematisch overzicht van de organisatiestructuur m.b.t. de productie en afgifte van kentekenplaten. In dit organogram moeten de betrokken functies en de bijbehorende handelingen omtrent kentekenplaten zijn aangegeven. U stuurt dit naar:

  RDW Servicecentrum Erkenningen
  Postbus 30.000
  9640 RA Veendam
 • Na ontvangst van uw aanvraag ontvangt u het RDW-certificaat. Binnen 2 weken na ontvangst moet u dit certificaat installeren. Ga voor meer informatie naar de Handleiding RDW-certificaat.
 • Ook maakt de RDW (telefonisch) een afspraak voor een bedrijfsbezoek door een RDW Toezichthouder Bedrijven (voor een zogenoemde 'schouwing'). De RDW Toezichthouder Bedrijven bekijkt of uw bedrijf voldoet aan de eisen en voorwaarden. Spreekt u geen of slecht Nederlands? Zorgt u er dan voor dat iemand aanwezig is die het gesprek voor u kan vertalen.
 • Als de RDW uw aanvraag goedkeurt, ontvangt u:
  - het besluit (dat u erkend bent voor de erkenning kentekenplaatfabrikant)
  - het muurschild plus erkenningssticker.
 •  U betaalt de kosten voor de aanvraag Erkenning kentekenplaatfabrikant via automatische incasso of overschrijving (dit kunt u aangeven op het aanvraagformulier).
 • U kunt als alles geregeld is zelf kentekenplaten fabriceren en afgeven. Na de afhandeling krijgt u van de RDW een blinddruktang met droogstempel ‘RDW GAIK’. De stempel moet u gebruiken om taxiverklaringen (de toestemming om taxikentekenplaten te mogen voeren) te bestempelen.

Voorwaarden voor de aanvraag Erkenning kentekenplaatfabrikant

Om in aanmerking te komen voor de erkenning kentekenplaatfabrikant moet uw bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • U staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Als u een BV in oprichting (i.o.) heeft, komt u niet in aanmerking voor een erkenning.
 • Uit de bedrijfsomschrijving op uw uittreksel van de KVK blijkt dat uw bedrijfsactiviteiten bestaan uit het fabriceren van kentekenplaten. Uw productieplaats is geschikt (overdekt, behoorlijk af te sluiten en een goed verwarmd).
 • Op uw bedrijfsadres heeft u een afsluitbare voorziening waarin u halffabricaten en kentekenplaten afgesloten en gescheiden kunt bewaren.
 • U moet een computer hebben en een internetverbinding. Uw computer moet minimaal zijn voorzien van een standaard softwarepakket en een actuele browser.
 • U bent in het bezit van een persmachine, matrijzenset, keurmerkapparaat, hotprintmachine en/of verfwals, die allemaal goed zijn onderhouden en goed werken.

Afhandelingstermijn

Als aan alle voorwaarden is voldaan, duurt de afhandeling van uw aanvraag ongeveer 4 weken.

Kosten

Omschrijving Kosten
Aanvraag erkenning lamineerder (GAIK) €382,50
Bedrijfsbezoek nav een aanvraag erkenning/bevoegdheid €110,00
Jaarlijkse kosten erkenning kentekenplaatfabrikant/lamineerder (jaarlijks) €410,00
jaarlijkse kosten beveiliging online verbinding met RDW €19,90