Omwisseling is alleen toegestaan als op de oude kentekenplaten de volgende gegevens geheel leesbaar zijn:

  • het kenteken;
  • de aanwezige duplicaatcode;
  • de lamineercode.

De nieuwe kentekenplaten geeft u af nadat u de te vervangen kentekenplaten in ontvangst genomen heeft. U mag niet meer kentekenplaten afgeven dan u heeft ingenomen. Een te vervangen kentekenplaat moet nog één geheel vormen (de kentekenplaat mag bijvoorbeeld niet doormidden zijn geknipt).

Als u een handelaarskentekenplaat vervangt, moet het model van de af te geven handelaarskentekenplaat gelijk zijn aan het model van de ingenomen handelaarskentekenplaat. De ingenomen kentekenplaat moet u na ontvangst direct registreren en binnen 1 dag na ontvangst onbruikbaar maken.

Afgifte nieuwe kentekenplaat

De nieuwe kentekenplaat registreert u bij afgifte in de applicatie GAIK Online. Van de ingenomen plaat registreert u, bij de gegevens van de nieuwe kentekenplaat, de volgende items:

  • de lamineercode;
  • het model.

Bij de afgifte van de nieuwe kentekenplaat controleert u of het kenteken en eventuele duplicaatcode op de nieuwe kentekenplaat overeenstemt met de ingenomen kentekenplaat. Ook moet u het legitimatiebewijs van degene aan wie u de kentekenplaten afgeeft controleren en registreren.

  Geldige legitimatiebewijzen