Erkenning kentekenplaatfabrikant aanvragen

Wilt u kentekenplaten fabriceren of afgeven aan voertuigeigenaren? Dan heeft u een RDW-erkenning Kentekenplaatfabrikant nodig. Deze kunt u hier online aanvragen.
 • Voorwaarden

  U kunt alleen een erkenning Kentekenplaatfabrikant aanvragen als uw bedrijf aan een aantal voorwaarden en eisen voldoet. De eisen kunt u vinden in de  Erkenningsregelingfabrikanten kentekenplaten op wetten.overheid.nl. Ook in het Toezichtbeleid van de RDW vindt u hier belangrijke informatie over.

  Voorwaarden zijn onder meer:

  •  U staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Als u een BV in oprichting (i.o.) heeft, kunt u geen erkenning aanvragen.
  • Uit de bedrijfsomschrijving op uw uittreksel van de KvK blijkt dat uw bedrijfsactiviteiten bestaan uit het fabriceren van kentekenplaten.
  • Uw productieplaats is geschikt (overdekt, behoorlijk af te sluiten en een goed verwarmd).
  • Op uw bedrijfsadres heeft u een afsluitbare voorziening waarin u halffabricaten en kentekenplaten afgesloten en gescheiden kunt bewaren.
  • U bent in het bezit van een persmachine, matrijzenset, keurmerkapparaat, hotprintmachine en/of verfwals. Deze zijn allemaal goed onderhouden en  werken goed.

  Wij geven de erkenning Kentekenplaatfabrikant af voor één productieplaats. Wilt u op meerdere plaatsen kentekenplaten afgeven of produceren? Dan vraagt u per productieplaats een erkenning aan.

  eHerkenning 

  Om voor het eerst een erkenning online aan te kunnen vragen, heeft u eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau 3 (EH3) nodig. Heeft u dit niet ? Vraag eHerkenning dan hier aan.

  Extra erkenning aanvragen

  Heeft u al een erkenning en wilt u nog een extra erkenning aanvragen? Ga dan naar nog een erkenning of bevoegdheid aanvragen.

 • Heeft u al een erkenning en wilt deze erkenning er ook bij hebben? Ga dan naar nog een erkenning of bevoegdheid aanvragen.

  Zo vraagt u de erkenning Kentekenplaatfabrikant (als eerste erkenning) aan:

  1. Zorg dat u uw vestigingsnummer bij de hand heeft. Dit nummer vindt u op het uittreksel van de Kamer van Koophandel.
  2. U logt via de knop ‘Erkenning aanvragen’ in met eHerkenning en vult de gevraagde gegevens in.
  3. Na ontvangst van uw aanvraag, sturen wij u de volgende werkdag een certificaat voor uw computer. Een dag later krijgt u een brief met een pincode. Daarmee installeert u het certificaat op uw computer. Het certificaat heeft u nodig om in een online beveiligde omgeving met de erkenning te kunnen werken. Dit kan pas als wij uw aanvraag hebben goedgekeurd (zie stap 5). Meer informatie over het certificaat vindt u in de Handleiding RDW-certificaat.
  4. Wij nemen binnen 5 werkdagen telefonisch contact met u op om een afspraak voor een bedrijfsbezoek te maken. De RDW Toezichthouder Bedrijven bekijkt tijdens dat bezoek of uw bedrijf voldoet aan de eisen en voorwaarden.
  5. Als aan alle voorwaarden is voldaan en wij uw aanvraag goedkeuren, krijgt u van ons een brief waarin wij de erkenning toekennen. Ook ontvangt u een muurschild en een erkenningssticker. Verder krijgt u van ons een zogenoemde blinddruktang met droogstempel ‘RDW GAIK’.
  6. U betaalt de kosten voor de aanvraag Erkenning kentekenplaatfabrikant op de manier die u aan ons heeft doorgegeven.
  7. U kunt nu zelf kentekenplaten fabriceren en afgeven.
 • U betaalt voor de aanvraag van de erkenning en het bedrijfsbezoek dat daarop volgt. U betaalt de kosten voor de aanvraag ook als wij uw aanvraag niet goedkeuren of als u zelf de aanvraag stopt.

  Jaarlijks betaalt u (per bedrijfslocatie) een tarief (zie jaarlijkse kosten erkenning en jaarlijkse kosten beveiliging).

  Omschrijving Kosten
  Aanvraag erkenning kentekenplaatfabrikant (GAIK) €416,00
  Bedrijfsbezoek n.a.v. een aanvraag erkenning/bevoegdheid €120,00
  Jaarlijkse kosten erkenning kentekenplaatfabrikant/lamineerder €446,00
  Jaarlijkse kosten beveiliging online communicatie met RDW €21,50
 • U kunt de erkenning ook aanvragen met een aanvraagformulier.  

  Mail het ingevulde formulier naar [email protected] of stuur uw aanvraag naar:

  RDW Servicecentrum Erkenningen 
  Postbus 30.000
  9640 RA Veendam             

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed