Eerste tenaamstelling van leasevoertuigen

Er worden over leasevoertuigen specifieke afspraken gemaakt tussen de lease- of financieringsmaatschappij, de berijder en de werkgever van de berijder. Deze afspraken gaan over de aansprakelijkheden en verantwoordelijkheden voor een voertuig.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Aansprakelijkheid voor het voldoen van CJIB- en parkeerboetes
 • Verzekeringsplicht
 • APK-plicht
 • Motorrijtuigenbelasting

Om dit in goede banen te leiden, hebben lease- en financieringsmaatschappijen en de RDW specifieke processen ontworpen. Als lease- of financieringsmaatschappij krijgt u hiermee te maken.

Opdracht tot tenaamstelling

De dienst ‘Opdracht tot tenaamstelling’ kunt u gebruiken om de tenaamstelling in goede banen te leiden. Deze dienst is alleen beschikbaar voor erkende lease- en financieringsmaatschappijen.
In de ‘Opdracht tot tenaamstelling’ geeft u als erkende lease- of financieringsmaatschappij aan op welke naam het voertuig komt. Dat kan de leasemaatschappij, de berijder of de werkgever van de berijder zijn. Ook kan aan de ‘Opdracht tot tenaamstelling’ gekoppeld worden wie na de tenaamstelling verantwoordelijk is voor het nakomen van de verschillende voertuigverplichtingen (WAM, APK, HSB, bekeuringen). Als het voertuig op naam van een leasemaatschappij moet komen, kunt u bovendien aangegeven naar wie de RDW het kentekenbewijs moet sturen. Alle ingevoerde gegevens worden opgeslagen en opgehaald als het nodig is om gebruikt te worden, door opname in een digitale machtiging of bij de tenaamstelling.

Verstrekkingsvoorbehoud

Bij de eerste tenaamstelling door een door de RDW erkend bedrijf of door een kentekenloket (als de Opdracht tot tenaamstelling is opgenomen in een digitale machtiging) wordt de tenaamstelling uitgevoerd op basis van de ‘Opdracht tot tenaamstelling’ als die is gemaakt. Daarbij worden ook direct de voertuigverplichtingen vastgelegd. Daarnaast wordt in het algemeen een ‘Verstrekkingsvoorbehoud' voor de tenaamstellingscode vastgelegd. Dit verstrekkingsvoorbehoud zorgt ervoor dat voor het voertuig de tenaamstellingscode nooit wordt afgedrukt op een verslag. Alleen u kunt de tenaamstellingscode opvragen bij de RDW.
Een 'Opdracht tot tenaamstelling' betekent niet altijd dat er automatisch een verstrekkingsvoorbehoud wordt geplaatst.

Tenaamstellen bij TV bedrijf

Het op naam zetten van een leaseauto met de bevoegdheid 'Tenaamstellen Voertuigbedrijf (TV)' gaat als volgt:

 • De dealer krijgt een ‘Opdracht tot tenaamstelling’ van de lease- of financieringsmaatschappij. Hierbij gaat het vooral om het uitwisselen van het opdrachtnummer.
 • In de applicatie Tenaamstelling Voertuigbedrijf (TV) voert de dealer behalve het kenteken en de meldcode nu ook - bij een nieuw en ongebruikt voertuig- de tenaamstellingscode en het nummer van de opdracht tot tenaamstelling in. Het voertuig, het verzendadres voor de kentekencard en u als leasemaatschappij zijn nu aan elkaar gekoppeld.
 • De tenaamstelling wordt uitgevoerd volgens de aanwijzingen in de opdracht tot tenaamstelling.
 • Het systeem produceert een tenaamstellingsverslag. De dealer geeft de bestuurder het tenaamstellingsverslag met daarop de geregistreerde gegevens. De nieuwe tenaamstellingscode staat niet op het verslag als er een verstrekkingsvoorbehoud van kracht is. Alleen u als lease- of financieringsmaatschappij kunt deze tenaamstellingscode nu nog opvragen.
 • De RDW maakt het kentekenbewijs en stuurt het naar de nieuwe eigenaar/houder van het voertuig. Als u in de ‘Opdracht tot tenaamstelling’ een ander verzendadres heeft opgegeven, dan stuurt de RDW de kentekencard naar het opgegeven adres. Dit kan bijvoorbeeld het adres zijn van de bestuurder of van de werkgever van de bestuurder.

Tenaamstellen bij kentekenloket

 • De dealer krijgt een Opdracht tot tenaamstelling van de lease- of financieringsmaatschappij.
 • Hij maakt een digitale machtiging via deze website en voert daar onder andere het nummer van de Opdracht tot tenaamstelling in. De gegevens van deze opdracht worden overgenomen in de digitale machtiging.
 • De dealer drukt nu de digitale machtiging af en laat deze ondertekenen door de degene die het voertuig op naam krijgt.
 • Met de digitale machtiging kan nu een medewerker van het erkend bedrijf naar een kentekenloket gaan om het voertuig te naam te stellen. Daar worden op basis van het opdrachtnummer de ingevoerde gegevens opgehaald en gebruikt. Die komen uit de opgestelde Opdracht tot tenaamstelling of uit het opmaken van de digitale machtiging zelf.
 • De RDW maakt het kentekenbewijs en stuurt het naar de nieuwe eigenaar/houder van het voertuig. Als u in de Opdracht tot tenaamstelling een ander verzendadres heeft opgegeven, stuurt de RDW de kentekencard naar het opgegeven adres. Dit kan bijvoorbeeld het adres zijn van de bestuurder of van de werkgever van de bestuurder.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed