Boordcomputer verplicht voor taxi’s

Taxiondernemers moeten per 1 februari 2015 een boordcomputer in iedere taxi ingebouwd en geactiveerd hebben. Iedereen mag een boordcomputer inbouwen. Wilt u bij uw bedrijf boordcomputers activeren, dan moet u bij de RDW een zogenoemde erkenning ‘Boordcomputer Taxi’ aanvragen.

Erkenning Boordcomputer Taxi aanvragen

Zo vraagt u de erkenning Boordcomputer Taxi aan:

 1. U downloadt het formulier DocumentAanvraagformulier RDW erkenningen bevoegdheden en regelingen (pdf, 142kb)
 2. U stuurt het ingevulde, ondertekende aanvraagformulier samen met de benodigde documenten (zie onder ‘documenten die u moet meesturen’) naar:
  RDW Servicecentrum Erkenningen
  Postbus 30.000
  9640 RA Veendam.
 3. Na ontvangst van uw aanvraag ontvangt u het RDW-certificaat. Binnen 2 weken na ontvangst moet u dit certificaat installeren. Ga voor meer informatie naar de Handleiding RDW-certificaat;
 4. De RDW beoordeelt uw aanvraag.
 5. Een RDW Toezichthouder Bedrijven maakt met u een afspraak en bekijkt of uw bedrijf voldoet aan de eisen en voorwaarden.
 6. Als alles akkoord is, ontvangt u een bevestigingsbrief en een factuur.
 7. Als alles akkoord is, stuurt de RDW binnen 4 weken:
  - het besluit (dat u erkend bent voor het activeren van een Boordcomputer in een taxi);
  - een muurschild met vermelding 'RDW erkend'.
 8. U betaalt de kosten voor de erkenning Boordcomputer Taxi via automatische incasso of via overschrijving (dit kunt u aangeven op het aanvraagformulier).
 9. U mag boordcomputers in taxi’s activeren.

Voorwaarden

 • Uw bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
 • Uw bedrijf moet over een verwarmde, overdekte, goed verlichte en goed af te sluiten vaste- of mobiele werkplaats beschikken.
 • Voor het activeren en kalibreren van een boordcomputer van een taxi is een beveiligde computer nodig voor het opslaan van digitale informatie.
 • Voor het activeren en kalibreren van boordcomputers in taxi's is een keuringskaart (smartcard) nodig. Deze moet u aanvragen bij de KIWA.
 • U vult bij elke (her)activering van een boordcomputer een registerkaart in. Op deze registerkaart moet u gegevens noteren over uw werkplaats, het voertuig en de boordcomputer. De inhoud van de registerkaart is vastgesteld door de Minister van Infrastructuur en Milieu.
 • Voor het vaststellen van het wegdraaital van een voertuig en de bandenomtrek moet u gebruik maken van een geschikte rollenbank of een aangepaste remmentestbank. Ook kunt u gebruik maken van een geschikte meetbaan van minstens 20 meter lang.
 • Om de banden op de juiste spanning te brengen, moet u een bandenpomp en een bandenspanningsmeter hebben.
 • Testapparatuur of alternatieve manieren voor het bepalen van het wegdraaital of de bandenomtrek moeten door de RDW zijn geaccepteerd.

Documenten die u moet meesturen

Een (kopie) uittreksel van de Kamer van Koophandel, niet ouder dan 4 weken.

Toezicht

De RDW houdt toezicht op bedrijven die een RDW-erkenning hebben. Hiervoor brengt de RDW jaarlijks een bedrag in rekening, het zogenoemde instandhoudingstarief. Sinds 1 januari 2016 vervalt de melding aan de RDW na het activeren van de boordcomputer taxi. Ook vervalt de steekproefsgewijze controle van de activering.

Kosten

Omschrijving
Eerste aanvraag erkenning BCT (BoordComputerTaxi) €384,50
Jaarlijkse kosten erkenning BCT €187,70