Registratie Tenaamstelling Leasemaatschappijen (RTL)

De RTL-applicatie is een hulpregistratie voor de tenaamstelling van leaseauto's. Met RTL kunnen geregistreerde financierings- en leasemaatschappijen voertuigen in het RDW-kentekenregister op naam van de lessee (berijder) registreren. Daarnaast wordt in een apart register opgenomen tot welke leasemaatschappij de voertuigen behoren. U kunt RTL online bij ons aanvragen.

 • (Link)

  Voordat u verder gaat

  • Voorwaarde


   Om de Registratie Tenaamstelling Leasemaatschappijen-overeenkomst te kunnen aanvragen, moet uw bedrijf ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel met de bedrijfsomschrijving: "exploitant lease- of financieringsonderneming".             
  • eHerkenning


   Om voor het eerst de RTL-overeenkomst online aan te kunnen vragen, heeft u eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau 3 (EH3) nodig. Heeft u dit niet? deze link opent in een nieuw venster Vraag eHerkening dan hieraan.
  • Extra erkenning aanvragen


   Heeft u al een erkenning en wilt u daarbij de RTL-overeenkomst aanvragen? Ga dan naar nog een erkenning of bevoegdheid aanvragen.
 • (Link)

  Zo werkt het

  Heeft u al een erkenning en wilt u nu de RTL-overeenkomst er bij hebben? Ga dan naar nog een erkenning of bevoegdheid aanvragen.

  Zo vraagt u de Registratie Tenaamstelling Leasemaatschappijen (als eerste overeenkomst) aan:

  1. Zorg dat u uw vestigingsnummer bij de hand heeft. Dit nummer vindt u op het uittreksel van de Kamer van Koophandel.
  2. U logt via de knop ‘Erkenning aanvragen’ in met eHerkenning en vult de gevraagde gegevens in.
  3. U kiest welke voertuigverplichtingen u als leasemaatschappij op u gaat nemen. (Belastingen, bekeuringen, APK- en verzekeringsplicht)
  4. Na uw aanvraag sturen wij u een bevestigingsbrief en 2 RTL-overeenkomsten. U ondertekent 1 RTL-overeenkomst en stuurt deze aan ons terug. U vindt het adres op de bevestigingsbrief.
  5. Ook sturen wij u het RDW-certificaat. Een dag later ontvangt u een brief met een pincode. Daarmee installeert u het certificaat, zodat u bij ons kunt inloggen. Ga voor meer informatie naar de Handleiding RDW-certificaat. U ontvangt ook een gebruikershandleiding.
  6. U betaalt de kosten voor de aanvraag RTL op de manier die u aan ons heeft doorgegeven.
  7. U kunt nu voertuigen in het RDW-kentekenregister op naam van de lessee registreren.
 • (Link)

  Kosten

  U betaalt voor de aanvraag van de overeenkomst. U betaalt de kosten voor de aanvraag ook als wij uw aanvraag niet goedkeuren of als u zelf de aanvraag stopt. 

  Jaarlijks betaalt u (per bedrijfslocatie) een tarief (zie jaarlijkse kosten) en kosten voor de beveiliging van de online verbinding met ons.  

  Omschrijving Kosten
  Aansluiten leasemaatschappij op RTL-hulpdatabase €56,50
  Jaarlijkse kosten RTL-hulpdatabase €288,00
  Jaarlijkse kosten beveiliging online communicatie met RDW €20,50
 • (Link)

  Liever schriftelijk

  U kunt de erkenning direct online aanvragen met eHerkenning. Heeft u dit niet? deze link opent in een nieuw venster Vraag eHerkenning dan hier aan.

  Lukt het u niet online? U kunt de erkenning ook aanvragen met een aanvraagformulier.  

  Mail het ingevulde formulier naar [email protected] of stuur uw aanvraag naar:
  RDW Servicecentrum Erkenningen 
  Postbus 30.000
  9640 RA Veendam