Voorwaarden ontheffing met een massa tot 100.000 kg

Bij een jaarontheffing voor exceptioneel transport kan in sommige gevallen een combinatie van voertuigen ook meteen een ontheffing krijgen voor een wettelijke massa tot 100.000 kg. Dan moet het voertuig voldoen aan bepaalde voorwaarden. Welke dat zijn leest u hieronder.

Voertuigen die in aanmerking komen voor een gewichtsontheffing

De volgende combinaties van voertuigen komen in aanmerking voor een ontheffing met een wettelijke massa tot 100.000 kg:

  • Autonome aanhangwagens met minimaal 4 assen;
  • Opleggers met een maximum toelaatbaar gewicht van minimaal 42.000 kg. en met minimaal drie assen of twee pendelassen.

Voorwaarden trekkend voertuig tijdens gebruik van ontheffing tot 100.000 kg

  • Het trekkende voertuig moet geschikt zijn om in een combinatie van meer dan 50.000 kg te rijden. Dit is in een langlopende ontheffing alleen aan te tonen door middel van een attest afgegeven door de RDW  voor het trekkende voertuig. Het attest moet getoond worden bij een controle op de weg.
  • Het motorvermogen moet minimaal 2,94 KW/ton bedragen.
  • De druk op de aangedreven assen moet aan eisen voldoen.

De volledige voorschriften staan beschreven in de bijlage van de ontheffing onder bijzondere voorschriften voertuigconfiguratie A.

Aslasten verhogen tijdens gebruik van ontheffing tot 100.000 kg

Bij een ontheffing tot 100.000 kg is het mogelijk om de aslasten van 9000 kg te verhogen tot maximaal 10.000 kg. Dit kan alleen als u kunt aantonen dat het voertuig hiervoor geschikt is. Voor het trekkende voertuig kan dit door het attest  waarbij het trekkende voertuig beschikt over minimaal twee aangedreven assen. Voor het getrokken voertuig moet een SERT- document  aanwezig zijn waarin de aslasten aangetoond worden bij 80 km.

Beide documenten moet u kunnen tonen bij een controle op de weg.

De volledige voorschriften staan beschreven in de bijlage van de ontheffing onder bijzondere voorschriften voertuigconfiguratie D.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed