‘Geen teller’ ingeperkt voor RDW-erkende bedrijven

Vanaf 20 mei is het voor erkende bedrijven lastiger om geen tellerstand door te geven bij overschrijven of in bedrijfsvoorraad nemen. De optie ‘geen teller’ is vanaf die datum via een provider niet meer beschikbaar. Met deze maatregel wil de RDW fraude met tellerstanden voorkomen.  

De aanleiding van de maatregel is dat meerdere bedrijven geen tellerstand invoeren terwijl het voertuig wel een correcte tellerstand heeft. In de praktijk is zelden geen tellerstand af te lezen. Het is van groot belang dat zoveel mogelijk tellerstanden van een voertuig geregistreerd worden. Zo kan worden voorkomen dat de teller wordt teruggedraaid.   

Optie ‘geen teller’ niet meer beschikbaar  

Zet een bedrijf na 20 mei 2018 via een provider een voertuig in bedrijfsvoorraad, dan moet hij een tellerstand invoeren. De optie ‘Geen Teller’ wordt niet meer aangeboden. Dat geldt ook voor het overschrijven van een voertuig op naam van een nieuwe eigenaar. 

Alleen nog via de RDW-website

Is de tellerstand van het voertuig echt niet afleesbaar, dan kunnen bedrijven het voertuig alleen via de website van de RDW in de bedrijfsvoorraad nemen of op naam zetten. Dit kan via Voertuig kopen opnemen in bedrijfsvoorraad of via ‘Op naam zetten/vrijwaren’.   

Teller kapot

Een voertuig in bedrijfsvoorraad nemen zonder tellerstand op te geven mag alleen als er geen teller in de auto zit of als de teller niet is af te lezen. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval als de teller kapot is en niet eenvoudig te repareren is, bijvoorbeeld door de auto op een accu aan te sluiten. De RDW houdt toezicht op de naleving van deze voorwaarden. Bedrijven die deze optie meer dan noodzakelijk gebruikten, zijn al meerdere malen op deze regel gewezen.