Nieuwe tenaamstellingscode nu direct per mail

Wilt u een voertuig verkopen, maar bent u de tenaamstellingscode kwijt? Voortaan krijgt u een nieuwe code direct per e-mail toegestuurd.

Het komt voor dat u als eigenaar van een voertuig de tenaamstellingscode, of een van de delen ervan, kwijtraakt. Voorheen vroeg u een nieuwe code aan en stuurde de RDW deze per post op. Dat kon enkele dagen duren.

Nieuwe tenaamstellingscode aanvragen

U vraagt een nieuwe code aan op de pagina nieuwe tenaamstellingscode aanvragen. Als eigenaar van een voertuig logt u in met DigiD en u kiest het voertuig waarvoor u een vervangende code wilt hebben. U betaalt het tarief van 1 euro en ontvangt direct een e-mail met daarin een link waar u de tenaamstellingscode kunt downloaden. Als u geen Digid heeft of u vraagt de code voor iemand anders aan, dan kunt u deze nog steeds per post ontvangen. Ook bedrijven kunnen deze dienst gebruiken en loggen dan in met eHerkenning.  

Code kwijt

De tenaamstellingscode bestaat uit 2 delen en heeft in totaal 9 cijfers. Het eerste deel ontvangt de eigenaar op het tenaamstellingsverslag als hij het voertuig op naam zet. Het tweede deel krijgt hij per brief bij het kentekenbewijs. Die twee delen moet de eigenaar samenvoegen tot een code van 9 cijfers. Bij het samenvoegen en het bewaren gaat het wel eens mis. Per jaar worden 200.000 nieuwe tenaamstellingscodes aangevraagd.