Datalek bij provider RDC – IT dienstverlener voor garagebedrijven

Bij provider RDC zijn privé-adressen, emails en telefoonnummers van autobezitters gelekt. Dat meldt de NOS vandaag. Volgens de NOS gaat het om miljoenen gegevens en naast gegevens over personen ook om e-mailadressen, kentekens en telefoonnummers. Het zou gaan om verouderde gegevens.

Provider

RDC is een provider die diensten aanbiedt aan garagebedrijven. Voor het faciliteren van deze bedrijven ontvangt het RDC als informatieprovider van de autobranche, conform wet en regelgeving, ook voertuiginformatie van de RDW. Wij verstrekken géén persoonsgegevens zoals NAW, email en telefoonnummers aan het RDC.

Consequenties

Wij zijn in gesprek met het RDC over de consequenties van dit datalek in relatie tot de RDW. RDC is zelf verantwoordelijk voor de bescherming van de data die zij zelf hebben verzameld en niet zijn ‘opgehaald’ bij de RDW.  Voor de informatie die RDC van de RDW ontvangt, gelden strenge  eisen en voorwaarden. Met een onafhankelijke audit wordt hier toezicht op gehouden.

Maatschappelijk gebruik

Vele partijen maken gebruik van de gegevens die bij de RDW zijn opgeslagen. Alleen bepaalde partijen hebben onder strenge eisen en voorwaarden toegang tot privacygevoelige gegevens zoals de Belastingdienst, de Politie, het CJIB, en beroepsbeoefenaren als gerechtsdeurwaarders en verzekeraars. Betrouwbaarheid/juistheid van de gegevens is uitermate belangrijk voor hun werk. Tegelijk moeten burgers ervan uit kunnen gaan dat privacygevoelige gegevens veilig zijn bij de RDW.