Recyclingbijdrage voor importvoertuigen

In Nederland betaalt u een recyclingbijdrage bij de aanschaf van een nieuwe auto bij een merkdealer. Binnenkort geldt de bijdrage van € 30,- (inclusief btw) ook voor auto’s die vanuit het buitenland worden ingevoerd. 

Voor alle importeurs

Dit geldt voor iedere personenauto (M1) en lichte bedrijfsauto (N1) die voor het eerst een Nederlands kenteken krijgt. Op dit moment betaalt een aantal grote importeurs met een directe overeenkomst met de Stichting Auto Recycling (SAR) deze bijdrage al. Dit wordt nu verplicht voor alle importeurs van deze voertuigen, zowel een bedrijf als een particulier.

De RDW heeft dan als taak om deze recyclingbijdrage te innen voor voertuigen die op individuele basis worden geïmporteerd. Het geïnde bedrag dragen wij af aan SAR. De definitieve ingangsdatum moeten we nog met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat afstemmen. Maar we streven naar 30 april 2021.

Hoe pakken wij dit aan?

Wij brengen de recyclingbijdrage in rekening als u een voertuig uit de genoemde categorieën importeert. U ziet de bijdrage op de kassabon en op de factuur terug, naast de kosten voor het aanvragen van een kenteken. Erkenninghouders die op regelmatige basis een voertuig importeren informeren wij hier van te voren over. Ook start Auto Recycling Nederland (onderdeel van SAR) een landelijke campagne ‘ deze link opent in een nieuw venster Samen maken we er iets moois van’ om uitleg te geven over deze bijdrage.

Verantwoord recyclen

Door deze verandering wordt geregeld dat elke importeur mee betaalt aan de recycling en dat alle auto’s ook in de toekomst op een verantwoorde manier worden gerecycled. Dat is in ieders belang. Wij vinden het belangrijk dat autorecycling goed wordt georganiseerd, op duurzame manier plaatsvindt en werken daar graag aan mee.