Vliegbewijs A2 aanvragen na buitenlands A1/A3 vanaf nu mogelijk

Vanaf 21 juni kunnen piloten met een buitenlands vliegbewijs A1/A3, en een in Nederland met afgelegde kennistest A2, in Nederland hun vliegbewijs A2 registreren. Daarvoor moet men eerst het buitenlandse vliegbewijs A1/A3 omzetten in een Nederlandse via dit formulier.

Na het omwisselen van het vliegbewijs A1/A3 krijgen geslaagde drone-piloten voor de kennistest voor vliegbewijs A2 via hun vliegschool een link om op onze de website het vliegbewijs aan te vragen.  

Wens van drone-piloten

Met deze oplossing komt de overheid tegemoet aan de wens van drone-piloten en vliegscholen om een oplossing te vinden voor deze groep piloten. Bovendien schrijft de Europese regelgeving voor dat piloten in alle Europese landen (die bij de EASA zijn aangesloten) hun vliegexamen kunnen doen en vliegbewijs aanvragen.

Formulier

Het formulier is vanaf 21 juni 2021 te downloaden op onze website en werkt als volgt: De piloot vult het BSN-nummer en e-mailadres in, ondertekent het formulier, voegt een kopie van het legitimatiebewijs en het buitenlandse vliegbewijs A1/A3 toe, en mailt of stuurt het naar ons. Aan het omwisselen van het vliegbewijs verbinden wij geen kosten. Het formulier is ook aan te vragen bij ons Klant Contact Centrum (telefonisch of per mail).  

Zonder DigiD

Daarnaast hebben wij een oplossing voor Nederlanders zonder DigiD. Die kunnen vanaf nu een exploitantnummer aanvragen. Dat kan via een formulier dat ook vanaf 21 juni 2021 via onze website en het Klant Contact Centrum te verkrijgen is. Het formulier is alleen te gebruiken als een online aanvraag met DigiD niet mogelijk is.