Vliegbewijs drones in modern jasje

Het Nederlandse vliegbewijs voor drones is flink opgefrist. Het vliegbewijs heeft een QR-code gekregen die linkt naar een unieke pagina van het vliegbewijs. Ook is de Engelse vertaling van belangrijke begrippen toegevoegd en staat ons nieuwe logo erop.

Met de aanpassing voldoet het vliegbewijs aan de laatste versie van de Europese verordening voor drones. De aanpassingen maken het vooral makkelijker om in het buitenland de echtheid van het document aan te tonen. Meerdere Europese landen voeren hun vliegbewijs ook al in dit model uit. Piloten met een vliegbewijs dat volgens het oude model is uitgevoegd, kunnen dit kosteloos online omruilen op onze website. Het oude model vliegbewijs is en blijft gewoon geldig. Benieuwd hoe de nieuwe vliegbewijzen eruit zien? Download dan hier de A2 (pdf, 1mb) en A1/A3 (pdf, 1mb) specimenmodellen.

Aanvragen vliegbewijs A2

In het kielzog van de aanpassing is ook het aanvragen van vliegbewijs A2 eenvoudiger geworden. Piloten moeten eerst vliegbewijs A1/A3 hebben behaald voordat ze examen voor vliegbewijs A2 kunnen doen. Volgens Europese regelgeving mogen die in andere landen behaald worden. Tot voor kort moesten Nederlandse piloten die in het buitenland een vliegbewijs A1/A3 hadden behaald dat naar ons toesturen. Vanaf november 2021 controleren de vliegscholen of de piloot een vliegbewijs A1/A3 heeft.