Uitstel invoering deeltjestest dieselvoertuigen in de APK

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 16 juni 2022 besloten het advies van de RDW en het verzoek van brancheorganisaties op te volgen. De invoering van de deeltjestellertest in de APK is  verzet naar 1 januari 2023. Vanaf deze datum moet er een deeltjesteller gebruikt worden bij de periodieke keuringen van dieselvoertuigen met een roetfilter.

Wat betekent dat voor erkenninghouders?

Erkenninghouders ontvangen binnenkort een brief van de RDW. Hierin wordt het uitstel nogmaals bevestigd. Heeft u al een deeltjesteller? Dan mag u deze nog niet gebruiken bij de APK. Voor het controleren van de emissie-eisen blijven de huidige eisen van toepassing.

Wat zijn de gevolgen voor voertuigeigenaren? 

Voor de eigenaren van dieselvoertuigen verandert er niets. U kunt gewoon naar uw APK-erkende garage gaan voor de APK.

Waarom uitstel van invoering? 

Er zijn problemen met de productie en levering van onderdelen voor de deeltjestellers, zoals chips. Hierdoor kunnen er niet snel genoeg deeltjestellers gemaakt en geleverd worden. We verwachten dat niet alle APK-erkenninghouders hun bestelde deeltjesteller voor 1 juli 2022 hebben. Zonder deeltjesteller mogen zij geen APK voor dieselvoertuigen uitvoeren. Ook voor voertuigeigenaren kan dit nadelen hebben. Bijvoorbeeld dat ze geen APK meer kunnen laten doen in de buurt. Om deze problemen te voorkomen is de wijziging in de APK uitgesteld.