95.000 (land)bouwvoertuigen niet op kenteken verzekerd

De RDW begint per 1 januari 2023 met het handhaven van de verzekeringsplicht van (land)bouwvoertuigen op kenteken. 95.000 (land)bouwvoertuigen zijn nog niet vastgelegd in het verzekeringsregister.

Deze voertuigen zijn waarschijnlijk nog via een bedrijfspolis of op chassisnummer verzekerd. Dit is niet op kenteken. Deze verandering is het gevolg van Europese wetgeving om de meeste (land)bouwvoertuigen van een kenteken te voorzien.

Wat kan eigenaar doen?

Eigenaren kunnen zelf via ovi.rdw.nl controleren of een voertuig op kenteken verzekerd geregistreerd staat. Neem contact op met de verzekeraar als dit niet het geval is. Voorkom een boete van 400 euro.

Waarschuwing in het najaar

In september, oktober of november heeft elke eigenaar van een (land)bouwvoertuig, dat niet goed verzekerd was, van ons een brief ontvangen. De eigenaar werd hierin opgeroepen het voertuig op kenteken te laten verzekeren om een boete te voorkomen. Ook via LTO Nederland, Cumela, Bouw Nederland en het Verbond van Verzekeraars is hiertoe opgeroepen. Alsmede op deze website en op onze social media kanalen.

Handhaven met menselijke maat

Deze aanpak van informeren-waarschuwen-handhaven, is onderdeel van handhaven met de menselijk maat. We hebben daarbij oog voor de situatie van mensen en respect voor hun omstandigheden. Dat is niet alleen prettiger voor burgers en bedrijven, maar maakt handhaving ook effectiever. En bevordert daarmee de veiligheid op de Nederlandse weg.