Vervolgstappen toelating lichte elektrische voertuigen (LEV)

De toelating van LEV’s, zoals de elektrische step, de Segway en de BSO-bus, gaat veranderen. Voor dit soort voertuigen is nog geen Europese typegoedkeuring vereist. Maar er is nu wel al een aanwijzing nodig om op de weg te mogen met deze voertuigen. Daarom werkt de RDW samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan een nationaal toelatingskader. Zo ver is het nu nog niet. De stappen om daartoe te komen, worden gezet.

Nationale goedkeuring

In 2023 wordt de RDW de onafhankelijke goedkeuringsinstantie die beslist over de noodzakelijke goedkeuring. Eerst alleen voor LEV’s die vallen in de categorie ‘Bijzondere bromfietsen’ en later voor alle LEV’s. Na deze aanpassing wijst de minister van IenW geen Bijzondere bromfietsen meer aan, zoals bij de BSO-bus is gedaan. Dan geeft de RDW een goedkeuring af. Het wetsvoorstel daartoe ligt inmiddels bij de Kamer. Zo’n nationale goedkeuring is nodig om toegelaten te worden op de openbare weg.

Komende veranderingen

Op dit moment zijn er 17 types Bijzondere bromfietsen toegelaten tot de weg. De fabrikanten van deze voertuigen met een aanwijzing hebben een brief van het ministerie van IenW ontvangen. Daarin staan de komende veranderingen uitgelegd. 
De Bijzondere bromfietsen krijgen op termijn een kenteken. Naar verwachting zal deze regelgeving tegen de zomer van 2023 naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Na de zomer wordt de regelgeving met betrekking tot de eisen aan onder andere grote elektrische bakfietsen, minimumleeftijd van de bestuurder en rijbewijs naar de Tweede Kamer gestuurd. 

Voor wie verandert er iets?

Al deze zaken zijn van belang voor fabrikanten. Voor consumenten verandert er voorlopig niets. Er wordt regelmatig met de RDW contact opgenomen met de vraag of elektrische steps vanaf 1 januari 2023 zijn toegestaan. Dit is in principe niet het geval. De Bijzondere bromfietsen die zijn aangewezen door het ministerie van IenW zijn wel toegestaan.

Meer lezen