Nieuwe digitale diensten live

Er gingen afgelopen maandag twee nieuwe online diensten live. Dankzij de nieuwe diensten bent u in veel gevallen direct geholpen wanneer u de kleur of het gewicht van uw auto aan wilt passen.

Na zorgvuldige voorbereidingen gingen op 3 juli de nieuwe digitale diensten ‘kleur van uw auto aanpassen’ en ‘gewicht van uw auto aanpassen’ live. Kleurwijzigingen worden ongeveer 2.500 keer per jaar aangevraagd. Die kunnen nu allemaal via de nieuwe dienst verwerkt worden. Aanpassingen van het gewicht (ook wel TMM: toegestane maximum massa) komen zo’n 8.000 keer per jaar voorbij. Meer dan 90% daarvan kan nu via direct digitaal afgehandeld worden. Voorheen beoordeelden RDW-medewerkers al deze aanvragen. Dankzij de automatisering van de beide processen bent u niet langer afhankelijk van onze doorlooptijden. De aanpassingen worden direct in het kentekenregister verwerkt.

Voor wie?

Zowel particulieren als rechtspersonen en erkenninghouders kunnen gebruik maken van de diensten. Door in te loggen met DigiD, eHerkenning of een RDW-certificaat kunnen zij de kleur van een personenauto of kampeerwagen aanpassen door maximaal twee hoofdkleuren te kiezen uit een drop down menu. De dienst ‘gewicht van uw auto aanpassen’ is bedoeld voor alle lichte voertuigen waarbij de TMM geregistreerd wordt. Dus voor personenauto’s, kampeerwagens, bedrijfsauto’s en aanhangwagens en opleggers met een TMM t/m 3500 kg.

Automatische checks

U kunt de toegestane maximum massa verlagen tot de massa rijklaar of verhogen tot de technische maximum massa van een voertuig. Vult u een lager of hoger gewicht in dan krijgt u een foutmelding te zien. Wilt u toch deze lagere of hogere waarde laten vastleggen, dan moet het voertuig gekeurd worden. Dat is nu ook al het geval. Bij bedrijfsauto’s wordt weergegeven dat bij een gewenst laadvermogen van 500 kg (voor koeriersdiensten) de getoonde TMM ingevuld moet worden. De dienst berekent deze waarde automatisch voor u.

Webformulier

De nieuwe digitale diensten vervangen webformulieren. Alleen voor gewichtsaanpassingen van zware voertuigen (bedrijfsauto's, personenauto's en aanhangers of opleggers met een toegestane maximum massa boven de 3500 kg ) blijft een webformulier bestaan. Deze kunnen dus niet via onze nieuwe dienst gewijzigd worden. Ook voor het verlagen van een aanhanger of caravan naar 750 kg blijft het webformulier de manier om de wijziging door te geven. Deze worden door de aanpassing van de TMM naar 750 kg niet meer kentekenplichtig.