Regels praalwagens

De afgelopen periode zijn er regelmatig vragen binnen gekomen over de veiligheidsregels rondom praalwagens, bijvoorbeeld tijdens carnaval of een bloemencorso. Praalwagens zijn geen aparte voertuigcategorie er gelden dan ook geen algemene eisen vanuit de Wegenverkeerswet voor praalwagens. Voor het voertuig waarop de praalwagen gebouwd wordt of waar de praalwagen mee wordt voortbewogen gelden natuurlijk wel eisen, t.b.v. de verkeersveiligheid en het milieu.

Geen nieuwe eisen

Praalwagens worden gebouwd op allerlei voertuigen. Voor die voertuigen gelden eisen. In 2025 zijn er geen nieuwe eisen ingegaan omtrent een kenteken- of goedkeuringsplicht voor toelating op de weg. Praalwagens worden regelmatig op een landbouwvoertuig opgebouwd. De goedkeurings- en kentekenbewijsplicht voor landbouw- of bosbouwvoertuigen, mobiele machines en voertuigen met een beperkte snelheid is er al sinds 2021. Dit jaar is de kentekenplaatplicht van kracht geworden voor dit type voertuigen die in gebruik genomen zijn vóór 2021.

Check voertuigcategorie voor bouw praalwagen 

De eigenaar/houder van een voertuig die daar een praalwagen op wil bouwen, moet van tevoren nagaan wat de voertuigcategorie is van het voertuig dat gebruikt wordt. Dan wordt ook duidelijk welke verplichtingen gelden. Een praalwagen kan bijvoorbeeld gebouwd worden op een aanhangwagen voor snelverkeer (O), op een omgebouwde personenauto (M1), een bedrijfsauto (N), bus (M2, M3) of een landbouwaanhangwagen (R). Al deze voertuigen hebben een goedkeurings- en een kentekenplicht en hiervoor gelden in bepaalde gevallen ook voertuigverplichtingen. Verzekeraars of wegbeheerders stellen daarnaast soms nog aanvullende eisen aan praalwagens. Daarover kunt u contact opnemen met uw verzekeraar. Informatie over de verschillende voertuigcategorieën staat op onze website bij Voertuigcategorieën | Voertuigen | RDW.

Ontheffing door de wegbeheerder

In sommige situaties kan de wegbeheerder een ontheffing verstrekken. Hierdoor mag het voertuig onder specifieke voorwaarden in een afgesloten omgeving rijden. De eisen voor een dergelijke ontheffing verschillen per wegbeheerder. De RDW verstrekt hierover geen informatie; hiervoor kunt u contact opnemen met de wegbeheerder of gemeente.

Wijzigingskeuring

Wanneer een gekentekend voertuig wordt gewijzigd dan is er soms een goedkeuringsplicht. Het voertuig moet dan aangeboden worden voor een wijzigingskeuring bij de RDW. In hoofdstuk 6 Regeling voertuigen vindt u de informatie terug wanneer een voertuig gekeurd moet worden. Ook zijn er regels als het voertuig uit het kentekenregister is geschreven, bijvoorbeeld gesloopt of geëxporteerd.

Contact opnemen met de RDW

Heeft u vragen? Stel ze via ons contactformulier.