Als u tachograaftechnicus wilt worden, dan moeten u een opleiding ‘Tachograaftechnicus’ volgen bij de fabrikant of importeur. Op basis van een certificaat van deelname aan deze opleiding, kunt u zich bij IBKI aanmelden voor het examen ‘Tachograaftechnicus’.
Een tachograaftechnicus die zijn bevoegdheid heeft behaald, krijgt de bevoegdheidspas en bijbehorende pincode.
Als u werkzaam bent bij een erkenninghouder controleapparaten kunt u nu ook een werkplaatskaart aanvragen bij KIWA voor het onderzoeken van een digitale tachograaf.

Hoe zien de examens eruit?

Het examen ‘Bevoegdheidsverlening tachograaftechnicus’ bestaat uit een theorietoets met 50 meerkeuzevragen die betrekking hebben op het handboek tachograaf (tijdsduur 75 minuten). Voorwaarde voor deelname is het kunnen tonen van een diploma van VDO of C.A.S.U. behaald vóór 1 januari 2017. Het examen ‘Tachograaftechnicus’ bestaat uit twee blokken. Blok één is een theorietoets met 50 meerkeuze vragen (tijdsduur 75 minuten). Blok twee is een praktijkexamen (tijdsduur 60 minuten).

In samenspraak met een opleidingsinstituut biedt IBKI de mogelijkheid het examen bevoegdheidsverlenging op locatie af te leggen. Neem hiervoor contact op met een opleidingsinstituut of IBKI. Op de website van IBKI vindt u deze link opent in een nieuw venstermeer informatie over het examen (bijvoorbeeld over het combineren van opleiden en examinering).

De bevoegdheidspas is vier jaar geldig. Afhankelijk van het resultaat van het examen 'Bevoegdheidsverlenging Tachograaftechnicus' wordt de geldigheid van de bevoegdheidspas telkens met 4 jaar verlengd.