Veelgestelde vragen

Top 3 veelgestelde vragen

Vragen per onderwerp

(Link) Digitale wegenkaart

 • (Link) Hoe kan het dat ik in de DWO een route kan plannen en ik toch een afwijzing van de wegbeheerder krijg?

  De DWO kiest de kortste route. De DWO routeert nooit over wegen die fysiek geblokkeerd zijn in verband met lengte/ breedte/ hoogte/ massa. Maar de DWO houdt geen rekening met VRI’s, straatmeubilair, midden geleiders, lantaarnpalen, rammelstroken, (verhoogde) rotondes, bomen etc. Daarom is het belangrijk dat u zelf de route aangeeft in de DWO. Gebruik hiervoor eventueel routeerpunten. Het sluit niet uit dat de wegbeheerder uw route alsnog afwijst. In dat geval bellen wij u en kijken samen naar een eventuele alternatieve route.
 • (Link) Waarom is het belangrijk om de DWO te gebruiken?

  U krijgt de route die u aangevraagd heeft. Als voorbeeld: de DWO routeert via de pont Rozenburg terwijl u eigenlijk via de rijkswegen had willen rijden. De ontheffingsmedewerker kan de aangevraagde route vervolgens gelijk uitzetten bij de betreffende wegbeheerder.
 • (Link) Waarom is het exacte laad- en losadres zo belangrijk?

  Het is mogelijk dat de route niet gerouteerd kan worden in verband met eventuele beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan de N381. Deze provinciale weg heeft een hoogte- en gewichtsbeperking.

  Als u het juiste laad- of losadres, de bouwlocatie opgeeft of een huisnummer vermeld in een straat kan het zijn dat de beperkingen niet van toepassing zijn. Als wij deze informatie bij u moeten opvragen, vertraagt dit de afhandeling.

  Geeft de DWO aan dat het huisnummer onbekend is? Vermeld dit dan bij de opmerkingen. Dit geldt ook voor bouwlocaties die u niet kunt opgegeven in de DWO. Kies hierbij de dichtstbijzijnde straat en vermeldt bij de opmerkingen de bouwlocatie.    

(Link) RDW erkenning

(Link) Zakelijke diensten afnemen van de RDW

(Link) Lease of financieringsmaatschappij

 • (Link) Hoe moet ik als lease- of financieringsmaatschappij een voertuig tenaamstellen?

  Wel een erkenning RTL

  Heeft uw maatschappij de overeenkomst Registratie Tenaamstellen Leasemaatschappij (RTL), dan kunt u via de 'Opdracht tot tenaamstellen" (OTT) een erkend bedrijf machtigen om de tenaamstelling uit te voeren. Kijk voor meer informatie op Registratie Tenaamstellen Leasemaatschappij (RTL), dan kunt u via de 'Opdracht tot tenaamstellen" (OTT) een erkend bedrijf machtigen om de tenaamstelling uit te voeren. Kijk voor meer informatie op 'op naam zetten via 'opdracht tot tenaamstelling'. 

  Geen overeenkomst RTL

  Heeft uw maatschappij geen overeenkomst RTL, dan wordt het voertuig op naam gezet via de reguliere processen. U kunt ook een overeenkomst RTL aanvragen.

 • (Link) Wat is verstrekkingsvoorbehoud?

  Met het zogeheten ‘verstrekkingsvoorbehoud’ regelt de lease- of financieringsmaatschappij dat alleen zij over de tenaamstellingscode kunnen beschikken. Voor alle kentekenprocessen waarbij een leasevoertuig betrokken is, is namelijk de tenaamstellingscode nodig. Alleen een lease- of financieringsmaatschappij kan een verstrekkingsvoorbehoud in het kentekenregister plaatsen. Hiervoor hebben zij het kenteken en de laatst afgegeven tenaamstellingscode nodig. Voor voertuigen met nog een papieren kentekenbewijs blijft de huidige situatie (RTL-register) van toepassing.

(Link) Tellerstanden